Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото

...
Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия откри конфликт на интереси при директора на НЕК

Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) откри съществуване на спор на ползи на шефа на НЕК Петър Илиев.

Илиев е дал своя вот приемането на годишен финансов доклад за 2017 и 2018 година, както и отчет за активността на сдружението за осъществяване на бизнес-програмата му. С приемането му се давало опция да бъдат изплащани спомагателни хонорари на чиновниците на НЕК, в това число и за самия него. Илиев е дал на себе си опцията за приемане на в допълнение заплащане по контракта му за ръководство на сдружението.

Сред уличените е и ректорът Университета за Хранителни технологии в Пловдив Кольо Динков. Срещу него е постъпил сигнал за това, че с докладна бележка до ръководителя на Общото заседание на образователното заведениее определил себе си за началник на план по Оперативна стратегия, за което е получил и възнаграждения;

Цветомира Дончева, някогашен шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Шумен е разследвана по сигнал за това, че е утвърдила условия за осъществяване на конкурс за заемане на длъжността „ шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда “ по този начин, че на изискванията да дава отговор единствено тя.

На днешното съвещание КПКОНПИ образува производства за определяне на спор на ползи във връзка с лица по смисъла на член 6 алинея 1 ЗПКОНПИ, както следва и против кмета на Община Ковачевци. Управникът е проверяван по сигнал, че свързани с него лица употребяват общински парцели, с част от които са взели участие пред Държавен фонд „ Земеделие “ и са им изплатени дотации. В хода на производството ще бъдат тествани данни и за това, че кметът управлява комерсиалните сдружения на майка си, като употребява запаси на общината. Проверка ще бъде осъществена и за изказванията, че кметът употребява суми, отделени за снегопочистването в общината, за даване на бонуси на чиновници по негова преценка.

Производство има и против ръководителя на Общинския съвет в Ковачевци по сигнал, че негови родственици употребяват общински парцели за приемане на дотации от Държавен фонд „ Земеделие “.

В листата е и ръководителят на Общински съвет – Мирково по сигнал, че е предложил на Общинския съвет да гласоподава месечно заплащане на кмета на общината, което да е процентно съответствие (73%) от възнаграждението на министър, както и свое заплащане като ръководител на Общинския съвет. Уличени са и двама общински съветници от Общински съвет - Асеновград – по сигнал, че единият взе участие в ръководството на спортни клубове, финансирани от общината, и е дал своя вот „ за “ тези дотации, а вторият – за това, че е дал своя вот месечното заплащане на татко си, който е кметски наместник в обитаемо място в същата община.

Директорът на РЗОК – София е уличена, че брачният партньор й работи на същото място и е назначен като неин зависещ чиновник.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР