Комисията за конфискация, която се вля в Aнтикорупционната комисия (КПКОНПИ),

...
Комисията за конфискация, която се вля в Aнтикорупционната комисия (КПКОНПИ),
Коментари Харесай

И КПКОНПИ мълчи до последно за това колко и от кого губи в съда

Комисията за конфискация, която се вля в Aнтикорупционната комисия (КПКОНПИ), е наказана 25 пъти по закона за отговорността на страната. Присъдените за противозаконните ѝ дейности компенсации са за общо 380 045 лева Това излиза наяве от данни, предоставени на в. " Сега " от КПКОНПИ след 2-годишна борба по закона за достъп до информация. Тези данни не са част от годишните доклади на комисията.
Най-големият удар в съда КПКОНПИ понася от Пловдив - окръжният съд там ѝ споделя, че би трябвало да заплати 68 000 лв. обезщетение. Парите отиват при двама ищци поради уронване на положителното им име в обществото и за обществена изолираност поради наложена забрана върху парцел по отношение на произвеждане по конфискация. Значителна част от компенсацията е за компанията на двамата, на която би трябвало да бъдат възобновени направените разходи за юрист. На активите на ищците и на компанията са били наложени обезпечителни ограничения поради дело за конфискация за над 7 млн. лева Впоследствие обаче КПКОНПИ отдръпва желае.
По друго дело комисията е наказана да заплати 30 хиляди лева обезщетение от Окръжния съд в Хасково. Този път повода е произвеждане по конфискация, което комисията е изгубила. Сред другите по-големи компенсации има за 28 хиляди лева, 25 хиляди лева, 36 хиляди лева
Данните стават обществено притежание след дело по Закона за достъп до публичната информация (ЗДОИ), извоювано на две инстанции. " Безспорно е, че посредством даване на желаните сведения ще се покачат прозрачността и отчетността на КПКОНПИ във връзка със съблюдаване на законодателството и ръководството на бюджетните средства ", се споделя в окончателното решение на Върховния административен съд, постановено на 13 ноември.
КПКОНПИ извършва правосъдното решение чак на 2 декември, само че не напълно. И.д. ръководителят ѝ Антон Славчев, който стана част от " Апартаментгейт " с рекордно огромна тераса от 244 квадрата, не даде информация за 2018 година и 2019 година, както беше поискано след правосъдното решение, написа в. " Сега ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР