Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите на щатския

...
Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите на щатския
Коментари Харесай

Тенев се извини и обеща да се поправи

Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите на щатския Конгрес организира на 18 февруари петчасово чуване на главните настоящи лица в януарската пазарна полуда по акциите на GameStop и на още няколко подбрани компании. Но въпреки че във виртуалното мъмрене участваха шестима обвинени за борсовите земетресения (бел. ред. - banker.bg ги изброи и разказа в детайли "приноса " им в публикацията си от 18 февруари "Робинхуд " дава пояснения в Капитолия "), вниманието на американските законодатели бе съсредоточно върху основния изпълнителен шеф на онлайн брокера "Робинхуд маркетс " - Владимир Тенев - и на звездната му роля в екшъна. Което значи, че за него нещата няма да приключат бързо и елементарно. И удостоверява мнението на Джийн Грабовски от компанията по спешни връзки Kglobal, че "при всяко чуване в Конгреса, при всяка новинарска история, има жертва, изверг и бранител ", а в тази ситуация с Тенев той "автоматично ще е злодеят ".

"Съжалявам за случилото се и се оправдавам ", съобщи Тенев пред членовете на комисията. Той призна, че екипът на "Робинхуд " не е работил по съвършен метод и е допускал неточности и в предишното. И даде обещание да се поправи, да се поучи от грешките си и да не ги позволява в бъдеще.

Извън общите приказки и обичайните пояснения, Тенев призна за първи път, че компанията му не е имала задоволително пари, с цел да даде поисканите от клиринговата къща в допълнение 3 милиарда $. Което е принудило "Робинхуд " да ограничи на 28 януари търговията с най-горещите акции.

Участвалите в чуването законодатели от 53-членната комисия упрекнаха онлайн брокера, че е трансформирал фондовия пазар в казино, че не е съумял да отбрани дребните вложители и че непозволено е решил да ограничи търговията с акциите на най-желаните компании (като GameStop) по време на пазарната фикс идея. А представителката на демократите Александрия Окасио-Кортес оспори и самия бизнес модел за безвъзмезден достъп до комерсиалната платформа.

Главните изпълнителни шефове на "Ситадел " - Кен Грифин, и на "Мелвин кепитъл мениджмънт " - Гейб Плоткин, отхвърлиха каквато и да било роля в решението на "Робинхуд " да приключи краткотрайно и след това да ограничи търговията с избрани акции. Съоснователят на форума Reddit - Стийв Хъфман, и търговецът Кейт Гил приказваха единствено по няколко минути.

В центъра на вниманието се оказаха заплащанията за потока от поръчки - необятно публикуван, само че едва прочут генератор за доходи на "Робинхуд ". По-голямата част от постъпленията на брокера на процедура идват точно от тези потребителски поръчки, препращани на компании като "Ситадел сикюритис ", които ги извършват и заплащат на "Робинхуд " за опцията да реализират тази активност. В края на чуването госпожа Окасио-Кортес даже попита дали брокерът не би споделил какъв брой печели от този поток от поръчки.

В тази връзка организация "Блумбърг " осведоми, че "Робинхуд " е получил към 687 млн. $ от такива заплащания през предходната година, по данни, подадени в регулаторните органи. Фирмата се е съгласила да заплати санкция в размер на 65 млн. $ през декември 2020-а, с цел да уреди отвън съда обвиняванията на щатската Комисия за скъпи бумаги и фондови тържища, че не е уведомила клиентите си за тази процедура.

Законодателите зададоха и други сложни въпроси на Тенев: каква рентабилност получават потребителите на "Робинхуд " по подадените си средства във компанията, каква и до каква степен навременна поддръжка и препоръки получават клиентите за комерсиалните си интервенции. И до каква степен добре са осведомени за рисковете, които поемат когато се втурват да победят Уолстрийт в личната му игра и болшинството от тях завършват със солидни загуби.

В тази връзка, по време на чуването, Тенев се извини на фамилията на 20-годишния Алекс Киърнс, който се самоуби през предишното лято след понесени загуби за над 750 хиляди щ. $ от търговия с варианти посредством "Робинхуд " - една от най-притеснителните черти на тъмната страна на "демократичния достъп " до финансовите пазари.

Оттук нататък законодатели и регулатори ще вземат решение какво ще подхващат в частния случай с "Робинхуд " и другари и в общия случай с достъпа на дребните вложители до трапезата на умните и богатите.

Голямата паника на републиканците са напъните на демократите за по-стриктни регулации на опциите за по-широко присъединяване на финансовите пазари. Ръководителят на групата им в комисията Патрик Макхенри предлага "вместо да се не разрешава достъпа на американската общност посредством нови наредби, нови форми на данъчно облагане, или така наречен защитни схеми, да се позволи на елементарните хора да употребяват тази опция ". Просто тъй като "американците са доста по-интелигентни, осведомени и способни в сравнение с допускат политиците ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР