Комисията за финансов надзор също се произнесе положително и даде

...
Комисията за финансов надзор също се произнесе положително и даде
Коментари Харесай

Комисията за финансов надзор също даде разрешение по сделката за Спиди

Комисията за финансов контрол също се произнесе позитивно и даде позволение френската „ Геопост “ СА да започва процедурата по придобиване на 4 043 640 броя акции, само че не по-малко от 2 419 929 броя, от капитала на „ Спиди “ АД от останалите акционери на сдружението. Инвестиционният медиатор по договорката е „ Елана Трейдинг “. Очаква се процедурата да започва на 18 февруари и да завърши на 17 март. 

Към момента компанията има директно 1 333 979 акции с право на глас, което е 24,8% от капитала на „ Спиди “. Припомняме, че в края на януари „ Геопост “ заяви, че желае да увеличи каузи си в „ Спиди ” и изрази желание да придобият най-малко 45% от издадените и регистрирани акции на куриерската компания. 

Операцията ще се реализира по силата на практикуване на „ Кол алтернатива “, планувана в Рамковия капиталов контракт от 2014 година, както и в изменението му от 5 юни 2020 г. Предлаганата цена за акция е 58,67 лева. 

В предлагането си, утвърдено от финансовия регулатор, бъдещият мажоритарен притежател „ Геопост “ оповестява, че не възнамерява превръщане, промени в капитала или в главната активност и финансовата тактика на двете сдружения. Промени обаче ще има в Съвета на шефовете, в който ще влязат мениджъри от „ Геопост “ и забележителен брой самостоятелни членове. От френската компания акцентират, че в резултат на актуалната договорка „ Геопост “ ще има опция да се конкурира по-ефективно с главните си съперници - UPS, DHL, FedEx/TNT.

Припомняме, че през ноември Комисията за защита на конкуренцията също даде разрешение на френската „ ГеоПост ” да придобие мажоритарен дял от куриерската компания „ Спиди ”. Някои от директните съперници на пазара показаха, че договорката би оказала отрицателно въздействие върху пазара. Например, от „ Български пощи ” посочват, че „ ГеоПост “ е благосъстоятелност на Le Groupe La Poste, която от своя страна е притежател на пощенския оператор на Франция. В тази връзка, съгласно „ Български пощи “, след реализиране на концентрацията има евентуална опция да се пренасочат огромни размери от интернационалните колета (както от Франция, по този начин и от цялостен свят) от обсега на универсалната пощенска услуга към куриерските услуги, което би оказало отрицателно въздействие върху сдружението.  От МИБМ „ Експрес “ ООД пък показват, че договорката ще окаже доста въздействие на пазара поради събитието, че според оповестения отчет на КРС за 2019 година „ Спиди “ АД е вторият по пазарен дял оператор в страната в бранш с над 560 млн. лева оборот за 2019 г. „ ГеоПост “ обаче отхвърли като напълно неоснователни изразените от анкетираните съперници изказвания за евентуално отрицателно влияние на нотифицираната договорка върху пазара, като уточни, че нито един от тях не излага какъвто и да е конкурентен проблем от отвесно естество. 

Становище имаше и от страна на Комисията за контролиране на известията, съгласно която „ не може да се чака, че след реализиране на договорката „ ГеоПост “ С.А. ще има основни конкурентни преимущества пред другите участници на пазара ”. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР