Комисията за финансов надзор съобщи, че работната група след половин

...
Комисията за финансов надзор съобщи, че работната група след половин
Коментари Харесай

От +400% до -25% - последните идеи за бонус-малус в "Гражданска отговорност"

Комисията за финансов контрол заяви, че работната група след половин година работа е подготвена с предложение за въвеждането на системата бонус - малус при цените на наложителната застраховка " Гражданска отговорност ". Идеята на нововъведението е водачите с повече нарушавания да заплащат повече, а прецизните - по-малко.

Отговорни за плана са три институции: Комисията за финансов контрол (КФН), Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията (МТИТС), а в подготовката на текстовете е взела участие и Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ". В идващите три месеца всички наранени могат да изричат мнение по плана. Това може да стане на телефона на КФН: 0800 44 444 или на електронен адрес -мейл КФН: [email protected]

Цялата документи е налична на адрес https://www.fsc.bg/bg/normativna-uredba/obshtestveni-konsultatsii/

Работната група предлага две различни скали за " бонус-малус ": едната с 15 (петнадесет класа) при базов " безпристрастен " клас 6, пет класа "
бонус " и девет класа малус. При нея в най-облагодетелстващия " бонус " клас се осъществя отстъпка от 23% от базовата награда а в най-утежняващия " малус " клас се осъществя нарастване от 400 % на базовата награда.

Втората канара съдържа 20 (двадесет класа) при базов " безпристрастен " клас 8, седем класа "
бонус " и дванадесет класа малус. При нея в най-облагодетелстващия " бонус " клас се осъществя отстъпка от 25% от базовата награда, а в най-утежняващия " малус " клас се осъществя нарастване от 400% на базовата награда.

Идеята е в границите на публичното разискване заинтригуваните да кажат коя от двете скали избират. Авторите на концепцията означават, че при системите с по-малко класове преходът от един в различен клас е по-бърз, само че наградите се усилват по-рязко. Максималният малус се предлага да е 400%, тъй като това ще разреши по-големи отстъпки в
бонус класовете. И двете препоръчани скали са създадени от консултанта и на база на калкулации показател на устойчивост са измежду най-балансираните от всичките единадесет препоръчани разновидността.

Собственикът или водачът

Носители на " Бонус-малус " класа се планува да бъдат и притежателят на колата, и водачът, само че на обособени учредения - притежателят може да се разпорежда с транспортното средство и да взема решение кой ще го ръководи, а водачът работи в съответната пътна конюнктура. Предвижда се да се регистрира това, че не всички коли на един притежател се карат с идентична степен на риск и нарушаванията на една кола няма да въздействат на останалите.

Собственикът ще афишира водачите в полицата и двамата дружно ще носят административно наказване, в случай че не го създадат.

Новите оферти изключват разновидността, съгласно който колите на държавната администрация да не подлежат на същия режим.

Продажба самичък на себе си

Работната група предлага решение на казуса, при който притежателят препродава фиктивно колата си, с цел да избегне отрицателната оценка. Новият притежател ще се води " безпристрастен " клас, само че при последваща препродажба насъбраните " малуси " ще се вземат поради, тъй че идващият притежател да се окаже в същия " бонус-малус " клас, който би имал, в случай че собствеността не е била прехвърляна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР