Комисията за финансов надзор одобри по-високи вноски на застрахователите, предлагащи

...
Комисията за финансов надзор одобри по-високи вноски на застрахователите, предлагащи
Коментари Харесай

Застраховката „Гражданска отговорност” скача от следващата година

Комисията за финансов контрол утвърди по-високи вноски на застрахователите, предлагащи застраховка " Гражданска отговорност ". 
Прочетете още
Както TrafficNews заяви, брокерите чакаха покачване на наложителната застраховка след Нова година, на фона на спада на цените в последните месеци и възходящата инфлация в страната. През предишния месец Комисията за финансов контрол предложи повишаване на вноските, които застрахователите начисляват в полиците на своите клиенти и превеждат в два фонда, ръководени от КФН - Фонда за незастраховани МПС " и " Обезпечителен фонд ".

По предложение на Съвета на Гаранционния фонд, КФН дефинира вноската на застрахователите, предлагащи у нас застраховка " Гражданска отговорност " към Фонда за незастраховани моторни транспортни средства да стане 12.50 лева за всяко застраховано МПС.

Размерът на вноската на застрахователите, предлагащи застраховка " Злополука " на пасажерите в средствата за публичен превоз не се трансформира и остава 0.15 лева за всяко място, без това на лидера.

Вноската към Обезпечителния фонд става 3.50 лева за всяко застраховано МПС по " Гражданска отговорност ", показаха от КФН.

Така общата вноска към Гаранционния фонд на всяко едно МПС застраховано по " Гражданска отговорност " към този момент ще бъде 16 лева, които се разпределят в двата въпросни фонда.

Първият фонд изплаща компенсации на потърпевши в злополука, когато виновният автомобил е липсващ или е без застраховка " Гражданска отговорност ". В момента вноската е 10.50 лева, а нарастването ще е с 2 лева до 12.50. Вторият фонд, към който отиват отчисления от всяка лавица " Гражданска отговорност ", е " Обезпечителният ". Този фонд изплаща компенсации на потърпевши при пътна акцидент, в случай че колата, която ги е блъснала, е застрахована, само че застрахователната компания не може да заплати (заради фалит). Там вноската става 3,50 лева

С повишаването на полицата, е верояно от ден на ден изрядни водачи да изразят възмущение и да форсират желанието си за въвеждане на системата " бонус-малус ". С нея би трябвало да стане допустимо приемането на цялостна самостоятелна оценка на притежателите и лични цени по наложителната лавица.

Наредбата за системата „ бонус-малус “ по наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “ в началото трябваше да бъде подготвена до края на юни, а след това до края на годината, само че по всичко наподобява, че още веднъж ще се отсрочи напред във времето.

Системата „ бонус-малус “ планува водачите с повече нарушавания да заплащат по-високи цени на „ Гражданска отговорност “, а изрядните – да получават отстъпки.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР