Комисията за финансов надзор излезе със становище във връзка с

...
Комисията за финансов надзор излезе със становище във връзка с
Коментари Харесай

КФН: Няма жалби срещу „Градус“ АД

Комисията за финансов контрол излезе със мнение по отношение на получени медийни запитвания във връзка с общественото сдружение „ Градус “ АД.

КФН прави регулярни настоящи инспекции на постъпващата финансово-отчетна информация от страна на всички обществени сдружения, чиито скъпи бумаги са позволени до търговия на контролиран пазар, включително и на „ Градус “ АД.

За интервала, през който сдружението е обществено от 2018 година до сегашния миг, не са открити нарушавания на законодателството, което се отнася до активността на обществените сдружения. Извършваната активност от „ Градус “ АД и неговите дъщерни компании до придобиване на обществен статут не предстои на контрол от КФН.

От август 2018 година до края на месец април 2021 година общо изтъргуваният размер акции от капитала на сдружението е 10 147 628,00 бр. акции, при най-ниска цена 1,35 лева и най-висока цена 1,85 лева Балансовата стойност на една акция на „ Градус “ АД към 31.03.2021 година е 1,30 лева

Цената на една акция на същата компания при затварянето на пазара на 05.05.2021 година е 1,56 лева, а към - 07.05.2021 година - е на равнище от към 1.45 лева, т.е. налице е спад от 6,4 %. Горното не дава учредения за подозрения за съществуването на измами или нередности при продажбата на акции на сдружението на „ Българска фондова борса “ АД.

В интервала, в който „ Градус “ АД е обществено сдружение, в КФН не са постъпвали тъжби или сигнали от лица, вложили в скъпи бумаги на компанията.

Акциите на „ Градус “ АД се търгуват на „ Българска фондова борса “ АД от средата на 2018 година, като в осъществяване на нормативните условия са позволени до търговия на контролирания пазар въз основа на доказан от Комисията за финансов контрол проспект за първично обществено предложение на акции. Проспектът е направен за обществено предложение на емисия акции в размер до 55 555 556 броя елементарни, поименни, безналични, свободно прехвърляеми акции с номинална стойност от 1 лев всяка.

Предлагането обгръща до 27 777 778 броя нови акции, препоръчани за записване при нарастването на капитала на „ Градус “ АД (нови акции) и до 27 777 778 броя съществуващи акции (съществуващи акции). В допълнение, мениджърът на предлагането има правото да разпредели в допълнение още до 6 638 888 броя акции (свръх разпределени акции). Предвидено е окончателната емисионна стойност на акциите да бъде избрана при аукцион в ценовия диапазон в най-малък размер 1,80 лева и оптимален размер 2,35 лева за една акция.

При всяко произвеждане за потвърждаване на проспект за обществено предложение на скъпи бумаги КФН се управлява от главните цели на реализирания от нея финансов контрол, а точно:

- обезпечаване отбрана на вложителите в скъпи бумаги, в това число посредством основаване на условия за повишение на тяхната осведоменост за финансовия пазар

- основаване на условия за развиването на обективен, открит и ефикасен финансов пазар и

- поддържане на стабилността и публичното доверие в него.

При потвърждаване на проспект за обществено предложение на скъпи бумаги КФН следва да откри сходството му с условията на Закона за общественото предложение на скъпи бумаги (ЗППЦК), подзаконовите актове по използването му и директно използваното европейско законодателство, както и да обезпечи разкриването в проспекта на цялата изискуема информация за взимане на осведомено капиталово решение.

В производството за потвърждаване на проспект следва да бъде открито даването на цялостна и вярна информация, която съгласно съответните особености на емитента и скъпите бумаги, които се оферират обществено, е нужна на вложителите за точна оценка на икономическото и финансовото положение, активите и пасивите, финансовите резултати, вероятностите за развиване на емитента, както и на правата, свързани с скъпите бумаги.

Обхватът на нужната информация, която следва да бъде оповестена в проспекта, е избран в директно използваното европейско законодателство, като според националното законодателство в процеса на утвърждение на проспекта се включва както инспекцията за съществуването на изискуемата информация, по този начин и преценка по отношение на верността и пълнотата на изложената в проспекта информация.

При прегледа на наличието на проспекта КФН се управлява от горепосочените цели на реализирания от нея финансов контрол, а не от съответните характерности на даден емитент или от спецификите на реализираната от него активност.

Заявлението за потвърждаване проспект за първично обществено предложение на акции, издавани от „ Градус “ АД, е импортирано в КФН през април 2018 година, като на свое съвещание КФН e разгледала импортирания проспект и е взела решение от заявителя да се изиска премахване на установени непълноти и несъответствия в наличието на проспекта в едномесечен период.

КФН е изискала коригирането и допълнението на проспекта с оглед застраховане на оптимално откриване на данните за финансовото положение на емитента и неговата група и обвързваните с активността му опасности за обезпечаване на опция вложителите да разполагат с нужната информация преди да вземат решение дали да влагат в предлаганите скъпи бумаги.

С цел даване на опция на евентуалните вложители да вземат осведомено и стимулирано капиталово решение и доколкото минималната емисионна стойност в размер на 1,80 лева, както и оптималната цена на новите акции в размер на 2,35 лева, са по-високи от балансовата стойност на една акция преди нарастването на капитала, КФН е изискала да се показа подробна аргументация на ценовия диапазон за установяване на емисионната стойност на акциите.

В резултат на изисканото от КФН в проспекта е изложена информация, че минималната и оптималната емисионни стойности са избрани въз основа на сложен разбор, включващ финансови индикатори, предстоящо развиване на групата, рискови фактори, световно и районно макроикономическо развиване и други, както и желанието на емитента „ Градус “ АД да реализира диверсифицирана инвеститорска база.

Уточнено е, че осъщественият финансов разбор включва общопризнати способи, в това число способ на пазарните множители на компании-аналози, способ на дисконтираните парични потоци, способ на дисконтираните дивиденти.

Представена е информация, че при метода на пазарните множители е разпозната група от 15 компании, опериращи в границите на Европа, зараждащите пазари и на световно равнище, които са фокусирани върху главния бизнес на групата, а точно произвеждане на пилешко месо и месни артикули. За тази група са пресметнати индикаторите P/E (цена на акция към облага на акция), EV/EBITDA (стойност на компанията към облага преди лихви, налози и амортизации) и P/B (пазарна капитализация към личния капитал).

Посочено е, че медианните стойности на тези индикатори са 10.36 за P/E, 8.20 за EV/EBITDA и 1.77 за P/B. Заявено е, че определянето на минималната емисионна стойност се базира на приблизително претеглената стойност на акция от 1.88 лева, получена по тези три индикатора, като тази цена е в допълнение съобразена с желанието на емитента за реализиране на необятна инвеститорска база.

Указано е, че горният период на предлагането е съгласуван с осъществената тройна оценителска експертиза за оценка на непаричната вноска на дъщерните компании в капитала на „ Градус “ АД, според която оптималната оценка на апортните вноски възлиза на 544 млн. лева или 2.46 лева на акция, като още веднъж оптималната емисионна стойност е съобразена с желанието на емитента „ Градус “ АД и пазарните условия.

Комисията за финансов контрол не е и не би могла да бъде страна в общественото предложение, нито е в положение да дефинира независимо или да удостовери избраната от емитента емисионна стойност на акциите.

Пряко използваното европейско законодателство изисква в проспекта да се оповести цената, на която ще бъдат предлагани скъпите бумаги, надлежно в случай че цената не е авансово избрана – за метода за определянето на цената на предложение.

В използваното законодателство не е планувано условие регулаторният орган да дефинира емисионната стойност на скъпите бумаги, което е само в пълномощията на техния емитент. За определянето на емисионната стойност на акция при обществено предложение от голяма важност са редица фактори, включително, само че не само, историческата финансова информация и настоящото финансово положение на сдружението.

Именно по тази причина, оборотите, които компанията осъществя, нямат директно отражение върху емисионната цена на една акция на сдружението.

В съответния случай, избраният ценови диапазон на предлагането е вследствие на направена оценка на сдружението по метода на пазарните множители на компании-аналози, метода на дисконтираните парични потоци и метода на дисконтираните дивиденти. Ценовият диапазон е съгласуван с осъществената тройна оценителска експертиза за оценка на непаричната вноска на дъщерните компании в капитала на „ Градус “ АД.

Посочената оценка е направена от трима самостоятелни оценители, назначени от Агенция по вписванията, същата е дефинитивна и отговорност за нейното правене носят изготвилите я оценители. В осъществяване на своите пълномощия, Комисията за финансов контрол е изискала детайлна информация по отношение на метода на образуване на избрания ценови диапазон и е осигурила обявяване на тази информация в проспекта.

„ Градус “ АД е учредено на 28.11.2017 година и има и ръководи следните дъщерни компании, формиращи икономическа група „ Градус “: „ Милениум 2000” ЕООД; „ Лора-2004” ЕООД; „ Градус-1” ЕООД; „ Жюлив” ЕООД; „ Градус-98” АД и „ Градус-3” АД.

Извършваната от фирмите от икономическата група на Градус активност до придобиване на обществен статут не предстои на контрол от КФН.

В проспекта е показана финансова информация за надзорни цели, която е направена за да покаже какъв би бил финансовият резултат на „ Градус” АД, в случай че компанията беше учредена на 01.01.2017 година и притежаваше същия брой дялове/акции от „ Градус -1 “ ЕООД, „ Градус-3 “ АД, „ Милениум 2000 “ ЕООД, „ Градус-98 “ АД, „ Жюлив “ ЕООД и „ Лора-2004 “ ЕООД, какъвто има към 31.12.2017 година

При съставянето на неодитираната финансова информация за надзорни цели са употребявани одитирания консолидиран годишен финансов доклад на „ Градус” АД и одитираните годишни финансови доклади към 31.12.2017 година на „ Градус -1 “ ЕООД, „ Градус-3 “ АД, „ Милениум 2000 “ ЕООД, „ Градус-98 “ АД, „ Жюлив “ ЕООД и „ Лора-2004 “ ЕООД, като всички изброени годишни финансови доклади са формирани в сходство с Международните стандарти за финансово отчитане. В КФН са показани и одитираните финансови доклади на дъщерните сдружения на „ Градус “ АД за тригодишния интервал на историческата финансова информация.

Финансовата информация за надзорни цели е направена в сходство със счетоводните политики, признати от емитента „ Градус “ АД в одитираните годишни консолидирани финансови доклади за интервала, приключващ на 31.12.2017 година

В наличието на проспекта за обществено предложение на акции на „ Градус “ АД е включен отчет от 30.03.2018 година за изложение на сигурност на самостоятелния инспектор по отношение на компилирането на финансовата информация за надзорни цели, включена в проспекта, направен от Красимира Радева, регистриран инспектор и шеф на „ Бейкър Тили Клиту и сътрудници “ ООД, в който се съдържа декларация, че:

а) неодитираната финансова информация за надзорни цели е компилирана, във всички основни аспекти, според използваните критерии, разказани в съпътстващите пояснителни бележки и

б) базата за правене на неодитираната финансова информация за надзорни цели е в сходство със счетоводните политики на сдружението.

В производството за потвърждаване на проспекта за обществено предложение на акции на „ Градус “ АД КФН е открила сходство на направения проспект с условията на ЗППЦК, подзаконовите актове по използването му и настоящия все още Регламент Европейска общност № 809/2004, както и откриване в проспекта на цялата изискуема информация според настоящия все още Регламент № Европейска общност № 809/2004, което е причина за взимане на осведомено капиталово решение.

С Решение № 542-Е от 28.05.2018 година КФН е удостоверила проспекта за обществено предложение на емисия в размер до 55 555 556 (петдесет и пет милиона петстотин петдесет и пет хиляди петстотин петдесет и шест) елементарни, безналични, поименни, свободно-прехвърляеми акции с номинална стойност 1 лев всяка, от които до 27 777 778 (двадесет и седем милиона седемстотин седемдесет и седем хиляди седемстотин седемдесет и осем) нови акции, които ще бъдат издадени вследствие на увеличение на капитала на „ Градус “ АД, гр. Стара Загора и до 27 777 778 (двадесет и седем милиона седемстотин седемдесет и седем хиляди седемстотин седемдесет и осем) съществуващи акции, с емисионна стойност, избрана в ценовия диапазон от 1,80 лева (минимална емисионна стойност) до 2,35 лева (максимална емисионна стойност) и с ISIN код BG1100002184, както и за обществено предложение на още до 6 638 888 свръхразпределени акции от капитала на „ Градус “ АД, според решения от 29.12.2017 година и от 26.03.2018 година на общото заседание на акционерите на „ Градус “ АД и решение от 30.01.2018 година на съвета на шефовете на сдружението.

„ Градус “ АД е провело маркетингова акция, включваща капиталова презентация, ефирен рекламен клип, както и интернет реклама, ориентирана към евентуалните вложители. В резултат на извършената маркетингова акция информацията за общественото предложение доближава до необятен кръг вложители, всеки от които прави независим избор дали да влага или не.

Първичното обществено предложение на до 55 555 556 броя акции на „ Градус” АД е приключило сполучливо на 19.06.2018 година, като са записани и платени 22 608 710 бр. нови акции, както и 22 608 710 бр. съществуващи акции, с емисионна стойност 1,80 лева всяка.

Публичното предложение е осъществено на „ Българска Фондова Борса” АД, Сегмент за първично обществено предложение, посредством механизма Аукцион за Първично обществено предложение („ IPO Аукцион “).

Всички вложители, записали акции в аукциона за обществено предложение на акции на „ Градус “ АД, са взели участие при равни условия в предлагането в границите на избраните периоди и на авансово оповестения ценови диапазон.

Определената вследствие на извършения аукцион дефинитивна емисионна стойност на акциите в размер на 1,80 лева за една акция е една и съща както за самостоятелни вложители, по този начин и за институционални вложители.

На 25.06.2018 година по набирателната сметка на „ Градус” АД са постъпили 81 391 356 лв., представляващи: 40 695 678 лева средства от първично обществено предложение на акции от нарастване на капитала на сдружението и 40 695 678 лева средства от първично обществено предложение на съществуващи акции на сдружението.

Регистрираният капитал на „ Градус” АД, гр. Стара Загора все още на издаване на потвърждението на проспекта за първично обществено предложение на емисия акции от нарастване на капитала е в размер на 221 000 000 лева, разпределен в 221 000 000 броя елементарни, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас и с номинална стойност 1,00 лева всяка, като вследствие на издаването на 22 608 710 броя нови акции от същия клас, с номинална стойност от 1,00 лева всяка, при изискванията на първично обществено предложение, капиталът на сдружението е повишен на 243 608 710 лева, разпределен в 243 608 710 бр. елементарни, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност от 1,00 лева./акция. Увеличението на капитала е вписано в комерсиалния указател на 17.07.2018 година, предвид на което, на съображение член 110, алинея 3, изр. първо по отношение на алинея 1, т. 1 от ЗППЦК, „ Градус” АД, гр. Стара Загора е станало обществено сдружение.

Видно от Акта за регистрация на акциите, публикуван от „ Централен Депозитар “ АД, препоръчаните 45 217 420 акции (в това число новоиздадени и съществуващи акции) са записани от 1135 лица (81 броя юридически лица, в т. ч. договорни и пенсионни фондове, както и от 1 054 броя физически лица).

При реализиране на първичното обществено предложение на акции на „ Градус “ АД не са открити нарушавания, като са спазени всички използвани към датата на реализирането му условия на настоящото законодателство.

Разкритата в проспекта за първично обществено предложение на акции, издавани от „ Градус “ АД, информация е в цялостно сходство с условията на използваната нормативна уредба, като в проспекта са посочени лицата, които носят отговорност за пълнотата и верността на показаните в проспекта данни.

Комисията за финансов контрол се самосезира и разпореди инспекция на активността на общественото сдружение „ Градус “ АД по отношение на съблюдаване на използваното особено законодателство от момента на придобиване на статут на обществено сдружение.

В случай че в КФН постъпи спомагателна информация, сведения и/или документи, които имат отношение към осъществяваната инспекция, същите ще бъдат оценени, а резултатите от разбора ще бъдат приобщени към инспекцията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР