Комисията за енергийно регулиране предвижда от 1 юли цените на

...
Комисията за енергийно регулиране предвижда от 1 юли цените на
Коментари Харесай

Парното поскъпва с 40%, токът – с 3,3%

Комисията за енергийно контролиране планува от 1 юли цените на топлинната сила за битови потребности да набъбнат приблизително с 39,26 % за цялата страна. Предлаганата от регулатора смяна е доста по-ниска от настояванията на енергийните сдружения за нарастване приблизително със 123,58%.

След осъществения регулаторен обзор и използване на ценообразуващия модел, за всяко от сдруженията Комисията пресметна годишна самостоятелна планирана цена на топлинната сила за регулаторния интервал от 1.07.2022-30.06.2023 година

За битовите консуматори на " Топлофикация София " ЕАД цената ще бъде в размер на 136,82 лева./MWh, при настояща цена 98,48 лева./MWh, което е изменение с 38,93%. Потребителите на " ЕВН България Топлофикация " ЕАД ще заплащат цена от 122,80 лева./MWh, при настояща цена 99,55 лева./MWh, което е изменение с 23,26%. Цената на " Веолия Енерджи Варна” ЕАД се променя с 30,66 % и става 128,43 лева./MWh, при настояща цена 98,29 лева./MWh. Това на процедура значи, че консуматор в София със сметка от 100 лева за отопление на парно ще заплаща близо 139 лева през новия отоплителен сезон 2022/2023г.

Основните аргументи за предлаганото нарастване на цените на топлинната сила са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойния растеж на въглеродните излъчвания. Тези разноски имат максимален дял като въздействие върху крайните цени. За сдруженията в цялата страна тези два съставния елемент съставляват приблизително 80 на 100 от техните разноски за произвеждане на топлинна сила. Така да вземем за пример за " Топлофикация София " природният газ и излъчванията образуват 87,61% от цената на топлофикационната услуга, при " Топлофикация Плевен " – този дял е 85,52%, за " Топлофикация Враца " – 83,08%, за " Топлофикация Перник " – 81,68%. Сходна е обстановката и с останалите сдружения, където природният газ и въглеродните излъчвания също са определящи фактори за образуване на крайната цена – от 64,36% до 79,34%.

В резултат на внезапно повишеното търсене на природен газ в международен мащаб, а през последните месеци и заради военния спор в Украйна, цените на природния газ за потребностите на топлофикациите се усили съвсем четикрикратно- от 45 лева./МВч до над 160 лева./МВч. През този интервал цените на топлинната сила за потребителите останаха без смяна, което докара до увеличение на разноските на сдруженията и акумулиране на недостиг. През новия интервал този недостиг ще се компенсира, защото в противоположен случай сдруженията могат да банкрутират.

Цените на въглеродните излъчвания през миналия едногодишен интервал от 1 юли 2021 година също набъбнаха със 79,02% - от 51 евро/тон на 1.07.2021 година до 91,30 евро/тон към 1.07.2022 година Това в допълнение усилва разноските на сдруженията, което следва бъде регистрирано в цените на топлинната сила.

Въпреки предоставените от държавното управление обезщетения за природен газ в общ размер над 220 млн. лева за интервала декември 2021-април 2022 година, топлофикацията са натрупали спомагателен недостиг от разноски за газ над 500 млн.лв. Само за " Топлофикация София " насъбрания недостиг през миналия интервал е в размер на към 350 млн. лева

Независимо от тези справедливи фактори, които обосновават и настояванията на енергийните сдружения за нарастване приблизително със 123,58%, Комисията откри регулаторни механизми за покриване на част от разноските на топлофикациите през Фонда за сигурност на енергийна система, който до момента служеше за обезщетения на производителите на зелена сила - от вятър, вода и слънце.

Допълнително, след осъществени разбори, Комисията поправя редица ценообразуващи детайли на сдруженията, върху които регулаторът може директно да въздейства – разноски за амортизации, поправки, хонорари и други По този метод КЕВР ограничи оптимално повишаването на цените на топлинната сила.

По отношение на " Топлофикация София " Комисията понижи двойно софтуерните разноски на топлинна сила за преноса - от 947 963 MWh на 457 963 MWh, или с 490 000 MWh. С тази промяна цената за потребителите на топлинната сила действително се понижава от 155,02 лева./MWh на 136,82 лева./MWh. В резултат на това вместо да бъде увеличена с 57,41% цената за столичните клиенти се планува да нарасне с близо 20% по-малко - с 38,93%.

Комисията чака спомагателен позитивен резултат върху цените на битовите консуматори вследствие на оповестените от държавното управление ограничения, свързани с намаляването от 1 юли 2022 година на Данък добавена стойност за цените на електрическата енергия, топлинната сила и природния газ - от 20% на 9%. Предвижданото унищожаване на акциза също ще има позитивно въздействие върху цените на електрическата и топлинната сила.

Предложението на Комисията за цени на електрическата енергия следва да бъдат прегледано навън съвещание и публично разискване и дефинитивно признати на 1 Юли 2022г.

Комисията за енергийно и водно контролиране предлага цената на електрическата енергия за битовите консуматори от 1 юли да бъде променена приблизително с 3,3 %.

За клиентите на " Електрохолд Продажби " /ЧЕЗ/ плановете сочат нарастване на крайната цена с 2,39 %, за " ЕВН България Електроснабдяване " – с 3,46 %, за клиентите на " ЕНЕРГО-ПРО Продажби " – с 4,56 %. В тези цени са включени цената на електрическата енергия и цените за мрежовите услуги.

Това планува отчет към оповестения през днешния ден отчет към КЕВР за одобряване на цени в бранш " Електроенергетика " за новия регулаторен интервал 1.07.2022 - 30.06.2023 година

Независимо, че енерго-преносните предприятия обявиха доста повишение на своите разноски за транспорт, Комисията откри запаси в системата с цел да обезврежда този фактор. За да сведе до най-малко нарастването за битовите консуматори, КЕВР приложи регулаторни механизми във връзка с ценовия микс за контролирания пазар. Делът на електрическата енергия от АЕЦ Козлодуй се усилва до 30%. Намалява се цената на електрическата енергия от хидроцентралите на НЕК. Тези ограничения дават опция с цел да бъде обезщетено нарастването на разноските за транспорт на ЕСО и на електроразпределителните сдружения " ЕВН България Електроснабдяване ", " Електрохолд Продажби " /ЧЕЗ/ и ЕНЕРГО-ПРО Продажби ".

С подхванатите от КЕВР регулаторни ограничения общото нарастване за битовите консуматори е единствено 3,3% за интервала 1.07.2022-30.07.2023 година По този метод те са предпазени от високата динамичност на цените на енергийните пазари, които доведоха до растеж от 45% за семействата в останалата част на Европа.

Предложението на Комисията за цени на електрическата енергия следва да бъдат прегледано навън съвещание, публично разискване и дефинитивно признати на 1 Юли 2022г.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР