Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния
Коментари Харесай

КЕВР утвърди цената на газа за април

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цената на природния газ за месец април. Тя е в размер на 98,16 лв. /MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, оповестяват от КЕВР.

На тази цена " Булгаргаз " ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, прецизират от сдружението.

КЕВР показва, че в одобрената цена на природния газ са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността " социална доставка " по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в газохранилището в " Чирен ", в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

Цената е одобрена след осъществен разбор на импортираните от " Булгаргаз " ЕАД настоящи данни и документи, в които са посочени цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от няколко разнообразни източника за доставка.
 Окончателно: Булгаргаз предлага газът да е с 8% по-евтин през април
Окончателно: Булгаргаз предлага газът да е с 8% по-евтин през април

КЕВР би трябвало да вземе решение по предлагането през днешния ден

От КЕВР прецизират, че в ценовия микс за април е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България - Гърция " /IGB/ на цени, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 51,9 % от потреблението на страната и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

След образуване на тръжна процедура за цялата 2023 година, " Булгаргаз " е сключил за м. април два контракта за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговци от района. Договорите са подписани по индикатори минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.

С обезпечените количества природен газ за м. април се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти

Утвърдената цена от 98,16 лева./MWh е с 8 % по-ниска от цената за месец март, която беше в размер на 106,74 лева./MWh.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР