Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния
Коментари Харесай

Цената на газа се вдига с 18% през декември, след два месеца на спад

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цената на природния газ за месец декември, като тя ще бъде 146.09 лева на мВтч, което е с 18% повече по отношение на цената за ноември.

Това е първи растеж от септември насам и в действителност равнищата са като от началото на лятото. За момента междинната цена през годината за обособените месеци е малко по-висока, което значи, че декемврийската цена е надалеч от най-скъпите. Твърде евентуално е през януари и февруари цената още веднъж да скочи поради по-високото ползване.

Причината за повишаването през декември е най-много в цялостното повишаване на борсовите показатели през последните седмици, които през октомври и ноември бяха достигнали свобразно дъно и в този момент започнаха да порастват отново нагоре. Дори и българският народен газов снабдител " Булгаргаз " да беше провел няколко сполучливи търга, то цените им са вързани с растящите котировки, т.е. цените отново щяха да са по-високи.

Данните от хранилището в Чирен демонстрират, че добивът оттова към този момент е почнал. Съхраненият газ е измежду най-скъпите, защото беше нагнетен на цени от над 200 евро на мВтч през летните месеци. Така че декемврийският растеж се изяснява тъкмо с количествата от Чирен.
Реклама Борсите загряват
Най-значимият борсов показател на европейския пазар TTF демонстрира, че съвсем нулевите стойности на газа през октомври, ще останат в предишното. Само в границите на няколко седмици скокът е няколкократен - от 20-30 евро на мВтч до 130 евро на мвТч в последнтите дни.

Причината за това е най-много в по-голямото ползване поради студеното време и повишаването на втечнения газ в Европа, като множеството компании имат и други купувачи с настъпването на зимата, да вземем за пример Азия.

Друга причина за по-рязкото повишаване през последните дни евентуално е оповестеният таван на природния газ в границите на Европейски Съюз. Въпреки че прагът е чак на 275 евро на мВтч, което е доста повече от моментните стойности, страхът, че доста снабдители могат да избягат от Европа сигурно играе роля на тържищата.
Реклама Свързани публикации И да се откажеш от парното, то няма да се откаже от теб 25 ноември 2022, 10:24 Изгубени в енергийния преход: какво ще е бъдещето на въглищните райони 22 ноември 2022, 16:27 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР