Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния
Коментари Харесай

КЕВР намали цената на газа до 98.16 лв./MWh за април

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ за април в размер на 98,16 лева./MWh , без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, оповестиха от КЕВР.

В одобрената цена на природния газ са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в газохранилището в „ Чирен “, в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

Комисията утвърди цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от „ Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни и документи, в които са посочени цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от няколко разнообразни източника за доставка.

В ценовия микс за април е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България - Гърция “ /IGB/ на цени, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 51,9 % от потреблението на страната и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

След образуване на тръжна процедура за цялата 2023 година, „ Булгаргаз “ е сключил за април два контракта за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговци от района. Договорите са подписани по индикатори минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.

С обезпечените количества природен газ за м. април се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти

Утвърдената цена от 98,16 лева./MWh е с 8 % по-ниска от цената за март, която беше в размер на 106,74 лева./MWh. Основен фактор за това е устойчивата наклонност за понижение на борсовите показатели на интернационалните газови пазари, вследствие на мекото време и високата запълняемост на европейските газови складове.

„ Намаляването на цената на природния газ е удобен фактор за всички консуматори. Ако през идващите месеци наклонността за ценови спад продължи, това може да сътвори предпоставки за опазване на цената на топлинната сила през идващия ценови интервал. Окончателната оценка Комисията ще направи на 1 юли т.г, когато ще се произнесе с ценовите си решения “, разяснява ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов след откритото съвещание на 29 март т.г.

Решението на КЕВР за одобряване на цената на природния газ за м. април 2023 година ще бъде оповестено на интернет страницата на регулатора.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР