Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния
Коментари Харесай

КЕВР утвърди цена на газа за януари от 179,33 лв./MWh, скок с 22,7% спрямо декември

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ за м.януари в размер на 179,33 /MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

В одобрената цена на природния газ са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в хранилището в „ Чирен “ в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

Комисията утвърди цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от „ Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни и документи, в които са посочени цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от няколко разнообразни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България - Гърция “/IGB/ на цени, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват към 27% от потреблението на страната и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

След образуване на тръжна процедура за цялата 2023 година, „ Булгаргаз “ е сключил за м. януари три контракта за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговци от района.

Дружеството е сключило и контракт за доставка на природен газ на вход на българската газопреносна мрежа.

В ценовия микс за месеца публичният снабдител е присъединил и количества природен газ от ПГХ „ Чирен “.

С обезпечените количества природен газ за м. януари се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

След осъществената инспекция на всички разноски за закупуване на природен газ Комисията поправя цената, препоръчана в днешното заявление на „ Булгаргаз “, и я понижи от 179,72 лева /MWh на 179,33 лева./MWh. Установено е, че в цената безпричинно са включени разноски за потенциал в размер на 1 252 349,25 лева за доставка на количества природен газ до Виртуална комерсиална точка България. Тези разноски са извадени от общите разноски на публичния снабдител за покупка на природен газ, които образуват крайната цена за м. януари.

С решението за одобряване на цена на природния газ КЕВР утвърди и планирани условно-постоянни разноски на „ Булгаргаз “ за 2023 година за активността социална доставка, които са част от общите разноски на сдружението. Утвърдена е и среднопретеглена норма на възвръщаемост на капитала за регулаторен интервал 2023 година На сдружението не са приети разноски в размер на 9,656 млн. лева за 2023 година, които не са потвърдени и не са директно свързани с лицензионната активност. По тази причина тези разноски не са включени при образуване на цената на природния газ през годината и са спомагателен фактор за реализиране на по-ниски цени.

Утвърдената цена от 179,33 лева./MWh е доста по-ниска от препоръчаната планирана цена в първичното заявление на „ Булгаргаз “ в размер на 204,14 лева./MWh. Основните аргументи са понижението на борсовите показатели на интернационалните пазари в края на м. декември, както и доста по-ниския от планувания рандеман от газовото вместилище в Чирен заради мекото време. Общественият снабдител е нагнетил виртуално в хранилището спомагателни количества природен газ. В резултат на това е снижена осреднената цена на съхраняваните количества, нагнетени главно през летните месеци, когато на интернационалните тържища газът доближи извънредно високи ценови равнища. С намаляването на цената на нагнетеното синьо гориво от Чирен, което е ценообразуващ детайл в общия микс, се способства за реализиране на по-ниска последна цена на газа за м. януари.

За топлофикационните сдружения, за бизнеса и за всички български консуматори одобрената цена от 179,33лв./MWh, или 91.69 EUR/MWh, обезпечава ценово преимущество, защото е доста по-благоприятна спрямо показателите на европейските газови пазари за доставки през м.януари, които са на равнища от 118 EUR/MWh.

„ Няма да има смяна в цените на парното и електрическата сила от 1 януари 2023 година, което има основно значение за потребителите на контролиран пазар. По този метод енергийният регулатор подкрепя задържането на цените у нас, защото главен фактор за инфлационните процеси в цяла Европа са цените на енергоносителите “, съобщи ръководителят на Комисията доцент Иван Иванов на извършеното намерено съвещание на 30 декември 2022 година

Решението на КЕВР за одобряване на цената на природния газ за м. януари 2023 година ще бъде оповестено на интернет страницата на регулатора.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР