Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния
Коментари Харесай

Природният газ поскъпва с близо 19% до 146,09 лв./MWh


Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ за месец декември . Тя е в размер на 146, 09 лева./MWh , без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, оповестяват от КЕВР.

От регулаторът прецизират, че на тази цена " Булгаргаз " ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Комисията утвърди цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от " Булгаргаз " ЕАД настоящи данни и документи, в които са посочени цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс. Общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от няколко разнообразни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България - Гърция " /IGB/ , според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват към една 27% от потреблението на страната.

След образуване на тръжни процедури " Булгаргаз " е сключил и два контракта за доставка на полутечен природен газ /ВПГ/ с търговци на природен газ от района.

Необходимото количество за м. декември е обезпечено и с доставка на тръбен газ, закупен на платформата на " Газов Хъб Балкан ", след извършен търг " вид аукцион ". Освен това " Булгаргаз " е присъединил в ценовия микс и количества природен газ от рандеман от ПГХ " Чирен ".

От КЕВР показват, че една от главните аргументи за повишаването спрямо месец ноември е високата цена на. През главния интервал за нагнетяване - август и септември т.г. цените на интернационалните газови тържища доближиха извънредно високи равнища. Допълнителен отрицателен фактор е и повишаването на борсовите показатели на интернационалните пазари през последните дни на м. ноември.

Утвърдената цена от 146,09 лева./MWh остава доста по-благоприятна от показателите на европейските газови пазари за доставки през декември 2022 година, които са на равнища от 119 EUR/MWh, споделят още от КЕВР.

Припомняме, че  (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Това значи, че в този момент синьото гориво поскъпве с 18,58 %.
 Булгаргаз желае да се увеличи цената на газа през декември
Булгаргаз желае да се увеличи цената на газа през декември

Цената на природния газ на европейски пазар спада, само че българският я покачва
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР