Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния
Коментари Харесай

КЕВР утвърди с близо 34% по-ниска цена на газа за октомври

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ за октомври в размер на 233,36 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). На тази цена " Булгаргаз "  ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Утвърдената през днешния ден цена на газа е с близо 34% по-ниска от тази за септември (353,21 лв. за мегаватчас), оповестяват от енергийния регулатор. 

За първи път КЕВР включи в ценовия микс цялото количество природен газ по дълготрайния контракт с Азербайджан, на цени, залегнали в контракта, което от през днешния ден се доставя по стартиралия интерконектор България - Гърция (IGB). Тези количества покриват към една трета от потреблението на страната и имат определящо значение за намаляването на цената на синьото гориво за месец октомври, прецизират от КЕВР.

Като спомагателни източници в цената са включени и количества по контракта за доставка на полутечен природен газ /LNG/, както и количества тръбен газ, закупени на " Газов Хъб Балкан ". Договорените количества природен газ, които надвишават поръчките на клиентите за месец октомври 2022 година, ще бъдат нагнетени в ПГХ " Чирен ".

Значително по-ниската цена на газа за октомври се дължи на доста конкурентните ценови условия по дълготрайния контракт за доставка на природен газ от Азербайджан. Цената на доставяните количества е образувана напълно от котировките на петрола за интервал от 6 месеца обратно и не зависи от динамичността на борсовите цени на европейските газови пазари, оповестяват още от КЕВР. Освен това, в ценовия микс на " Булгаргаз "  ЕАД за месеца са включени доставки на природен газ след сполучливо извършените търгове на " Газов Хъб Балкан ", на които са реализирани положителни цени. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР