Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния
Коментари Харесай

КЕВР утвърди цена на газа за октомври от 233 лв./MWh

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ за м. октомври в размер на 233,36 лева./MWh . На тази цена " Булгаргаз " ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, оповестяват от КЕВР.

Цената на природния газ за месец октомври е по-ниска с близо 34% от тази през септември.

Комисията дефинира цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от " Булгаргаз " ЕАД данни и документи, в които са посочени цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът откри, че декларираните планирани количества природен газ за вътрешния пазар са обезпечени от три разнообразни източника за доставка.

За първи път КЕВР включи в ценовия микс цялото количество природен газ по дълготрайния контракт с Азербайджан, на цени, залегнали в контракта, което от през днешния ден се доставя по стартиралия интерконектор " България - Гърция " - IGB. Тези количества покриват към една трета от потреблението на страната и имат определящо значение за намаляването на цената на синьото гориво за м. октомври.

Като спомагателни източници в цената са включени и количества по контракта за доставка на полутечен природен газ /LNG / , както и количества тръбен газ, закупени на " Газов Хъб Балкан " . Договорените количества природен газ, които надвишават поръчките на клиентите за м. октомври 2022 година, ще бъдат нагнетени в ПГХ " Чирен ".

Утвърдената от КЕВР, над който българският бизнес настояваше за приемане на обезщетения.
 КЕВР даде „ зелена светлина “ на интерконектора, газът ще коства 240 лв. за MWh
КЕВР даде „ зелена светлина “ на интерконектора, газът ще коства 240 лв. за MWh

" С интерконектора се поставя завършек на опцията България да бъде обект на монополни доставки на природен газ "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР