Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния
Коментари Харесай

297,89 лв./MWh за газ от август, утвърди КЕВР

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ за м. август, считано от 1 август 2022 година, в размер на 297,89 лева./MWh (около 152 евро/MWh), без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

На тази цена „ Булгаргаз “ ще продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, се споделя още в известието на КЕВР.
Комисията дефинира цената след осъществен обстоен разбор на предоставените данни и документи във импортираното на 1.08.2022 година ценово заявление на „ Булгаргаз “. Установено е, че публичният снабдител е формирал общото планирано количество за вътрешния пазар въз основа на четири източника. В ценовия микс е включено количество по контракта за доставка на природен газ в сходство със подписаното Четвърто съглашение с компания от Азербайджан за интервала от 1 юли 2022 година до 30 септември 2022 година

Необходимите количества природен газ за м. август са обезпечени от „ Булгаргаз “ и със подписан контракт за доставка на полутечен природен газ /LNG/. Общественият снабдител е изискал предложения от търговци на природен газ от района и по аршин „ най-ниска доставна цена “ е сключил контракти с две компании. В заявката на „ Булгаргаз “ се съдържат цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс. С обезпечените количества природен газ се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти, по отговорностите според Програмата за освобождение и по Плана за нагнетяване в ПГХ „ Чирен “.

При одобряването на контролираната цена на природния газ Комисията извършва прецизно условията на нормативната уредба. Регулаторът преценя икономическа аргументираност на прогнозния размер на разноските, предлаган от публичния снабдител.

Съгласно член 31, т. 2 от Закона за енергетиката при осъществяване на пълномощията си за ценово контролиране КЕВР е длъжна да подсигурява, че одобрената цена на природния газ ще възвърне стопански обоснованите разноски за активността на „ Булгаргаз “. Друг главен законов принцип, от който Комисията се управлява, е ценовото решение да обезпечава баланс сред ползите на енергийните предприятия и клиентите като основава предпоставки за енергийни доставки при минимални разноски.

Основната причина за високия растеж на цената за м. август е нарасналата цена на природния газ вследствие на експанзията на Русия в Украйна. В изискванията на мощно понижени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се неустановеност, доста от страните на континента също подписват краткосрочни контракти. Тези фактори водят до дебалансиране на газовия пазар и до по-високи котировки на интернационалните показатели.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР