Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния
Коментари Харесай

КЕВР утвърди цената на природния газ за месец май: 162,17 лв./mwh

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ, считано от 1 май 2022 година, в размер на 162,17 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).

Основната причина за нарастването е едностранното прекъсване на доставките от страна на „ Газпром “.

В извънредно къси периоди публичният снабдител „ Булгаргаз “ предприе дейности за обезпечаване в цялостен размер на заместващи количества от нови снабдители, покриващи напълно потребностите на българските консуматори.

Поради завършилия отоплителен сезон изменението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите консуматори.

Същевременно за юни 2022 година обновените прогнози на „ Булгаргаз “ за цена на газа демонстрират цена към 140 лева./MWh, сравнима с цената за април 2022 и доста по-ниска от цената за май. Основен фактор за това са подписаните от „ Булгаргаз “ покупко-продажби за директни доставки на полутечен природен газ от производители, без медиатори, на по-ниски цени от цените на „ Газпром “.

Очаква се при започване на идната седмица, след завършване на комерсиалните договаряния по доставка и превоз на полутечен газ, „ Булгаргаз “ да внесе публично заявление с предложение за цена за месец юни.

Комисията дефинира цената на природния газ за месец май след изчерпателен разбор на импортираното от „ Булгаргаз “ на 13 май обновено заявление. Предложената цена на публичния снабдител е образувана вследствие на подписани голям брой покупко-продажби с търговци на природен газ, при аршин „ най-ниски доставни цени “. В ценовия микс за май също е включено и цялото количество по анекса на контракта от 2019 с фирмата-доставчик от Азербайджан. По този метод ще бъдат задоволени изцяло потребностите на битовите консуматори, на топлофикационните сдружения и на индустриалните клиенти, както и за количествата природен газ по програмата за освобождение, изясняват от КЕВР. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР