Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния
Коментари Харесай

КЕВР утвърди цена на природния газ за май от 162,17 лева за мегаватчаса - с близо 14% над априлската

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ, считано от 1 май, в размер на 162,17 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), оповестиха от регулатора.

Припомняме, че КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 април в размер на 142,59 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), което значи, че в този момент цената се покачва с 13,73 %.

Основната причина за нарастването е едностранното прекъсване на доставките от страна на " Газпром ", акцентират от КЕВР и допълват, че заради завършилия отоплителен сезон изменението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите консуматори.

Същевременно за юни обновените прогнози на " Булгаргаз " за цена на газа демонстрират към 140 лв. за мегаватчас - сравнима с цената за април, и доста по-ниска от цената за месец май, показват още от КЕВР. Основен фактор за това са подписаните от " Булгаргаз " покупко-продажби за директни доставки на полутечен природен газ от производители, без медиатори, на по-ниски цени от цените на " Газпром ". Очаква се при започване на идната седмица, след завършване на комерсиалните договаряния по доставка и превоз на полутечен газ, " Булгаргаз " да внесе публично заявление с предложение за цена за юни.

КЕВР дефинира цената на природния газ за месец май след изчерпателен разбор на импортираното от " Булгаргаз " през днешния ден обновено заявление. Предложената цена на публичния снабдител е образувана вследствие на подписани голям брой покупко-продажби с търговци на природен газ, при аршин " най-ниски доставни цени ". В ценовия микс за месец май също е включено и цялото количество по анекса на контракта от 2019 година с компанията снабдител от Азербайджан. По този метод ще бъдат задоволени изцяло потребностите на битовите консуматори, на топлофикационните сдружения и на индустриалните клиенти, както и за количествата природен газ по програмата за освобождение.

" За първи път България ще бъде 100 % енергийно самостоятелна във връзка с доставките на природен газ от Русия. Дори и в тази изключителна обстановка “Булгаргаз “ обезпечава нужните количества за всички консуматори и няма да има ограничение на потреблението. Това е извънредно добра вест, поради късите периоди за реакция след едностранното прекъсване на доставките от " Газпром ", посочи ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров на откритото съвещание на 29 април 2022 г.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР