Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния
Коментари Харесай

КЕВР закова цената на газа за май на 162.17/MWh

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ през днешния ден 13 май, като тя ще е в действие от 1 май 2022 година

Цената ще е в размер на 162,17 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Основната причина за нарастването е едностранното прекъсване на доставките от страна на " Газпром ", написа в решението на КЕВР.

Припомняме, че решението си КЕВР към този момент един път го отсрочи с мотив осъществяване на инспекция в " Булгаргаз ", въпреки че по това време министър председателят Кирил Петков да беше на посещаване в Съединени американски щати, откъдето пристигна и новината за доставка на полутечен природен газ за България. Все още не е ясно нито какво количество е контрактувано, нито на каква цена, само че през днешния ден министър председателят разгласи, че танкерите ще дойдат идващия месец.

И през днешния ден в решението си КЕВР афишира, че за м. юни 2022 година обновените прогнози на " Булгаргаз " за цена на газа демонстрират цена към 140 лева./MWh, сравнима с цената за м. април 2022 и доста по-ниска от цената за м. май . Основен фактор за това са подписаните от " Булгаргаз " покупко-продажби за директни доставки на полутечен природен газ от производители, без медиатори, на по-ниски цени от цените на " Газпром ". Очаква се при започване на идната седмица, след завършване на комерсиалните договаряния по доставка и превоз на полутечен газ, " Булгаргаз " да внесе публично заявление с предложение за цена за месец юни.

КЕВР обобщава и публичният снабдител " Булгаргаз " е подхванал дейности за обезпечаване в цялостен размер на заместващи количества от нови снабдители, покриващи напълно потребностите на българските консуматори след прекъсването на газа от страна на " Газпром ".

Поради завършилия отоплителен сезон изменението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите консуматори, декларират още от КЕВР. Припомняме, че се чака решението на регулатора както за цената за битови консуматори на топла вода и отопление, които по традиция се трансформират при започване на лятото, както и за настояването нарастване на цената на водата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР