Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди 19-процентно поскъпване на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди 19-процентно поскъпване на
Коментари Харесай

Цената на газа в България пое рязко нагоре

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди 19-процентно повишаване на природния газ в България от 1 декември. Така са първи път от три месеца насам цената на природния газ в България още веднъж пое нагоре. Това стана откакто от публичния снабдител „ Булгаргаз “ внесоха предложение за повишаване с 18.6% при започване на месеца, а през днешния ден леко го покачиха до 146.09 лева за мегаватчас без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.



На тази цена „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.  
Ценовия микс през декември
Поскъпването на суровината е в унисон с началото на отоплителния сезон и повишеното ползване от страна на топлофикациите в страната. Както към този момент стана ясно по време на откритото съвещание на КЕВР тази седмица, най-високата цена в енергийния микс е тази на нагнетения през лятото газ в хранилището в Чирен. Черпенето на газа от запасите се случва по строго избран ред.
България спря да цялостни газовото си вместилище
В ценовия микс е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България - Гърция “ /IGB/, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват към една 27% от потреблението на страната и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.  

След образуване на тръжни процедури „ Булгаргаз “ е сключил и два контракта за доставка на полутечен природен газ с търговци на природен газ от района. 

Необходимото количество за м. декември е обезпечено и с доставка на тръбен газ, закупен на платформата на „ Газов Хъб Балкан “, след извършен търг „ вид аукцион “.

Допълнителен отрицателен фактор за повишаването и причина за актуализацията в препоръчаната от „ Булгаргаз “ цена през днешния ден е и повишаването на борсовите показатели на интернационалните пазари през последните дни на ноември.

Изчисленията на КЕВР демонстрират, че одобрената цена от 146.09 лева за мегаватчас остава доста по-благоприятна от  показателите на европейските газови пазари за доставки през декември, които са на равнища от 119 евро за мегаватчас. Сметките на регулатора демонстрират, че в случай че „ Булгаргаз “ продължаваше да доставя природен газ от съветската компания, цената щеше да бъде над 157 лева за мегаватчас.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинКомисия за енергийно и водно контролиране цена на газа повишаване на газа повишаване на природния газ България Газпром Иван Иванов ПоследниНай-четениЕнергетика 32 Цената на газа в България пое внезапно нагоре Политика 276 ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия дефинитивно върнаха хартиената бюлетина Бюджет и финанси 304 Банките в България чакат политиците за еврозоната Политика 444 По следите на облигация за 1 милиарда лв.: Пулев уволни хората на Петков в ББР Компании 11090 Собственикът на „ Хиполенд “ построява ритейл парк за €15 млн. в Добрич Индустрии 10188 Бизнесът с изнесени услуги в България набъбна с 10 000 души Компании 6818 Rolls-Royce сполучливо тества водороден мотор Крипто 5806 Още две огромни криптокомпании стопират работа Всички новиниОще от ЕнергетикаВиж всички Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР