Комисията за енергийно и водно регулиране провежда открито заседание за

...
Комисията за енергийно и водно регулиране провежда открито заседание за
Коментари Харесай

Обществено обсъждане на новата цена на газа от юли, очертава се поевтиняване

Комисията за енергийно и водно контролиране организира намерено съвещание за новите цени на природния газ от 1 юли, съобщи БГНЕС.
От публичния снабдител " Булгаргаз " желаеха понижение на цената поради алтернатирните доставки. Компанията предложи на КЕВР да утвърди цена от 44,90 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) или 27 стотинки по-ниска по отношение на второто тримесечие.
Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов разгласи, че неговата компания ще изиска по-ниски цени на природния газ, тъй като е съумяла да контракти 140 млн. куб. метра газ, друг от съветския. Става дума за холандска компания, която е доставила американско " синьо гориво ". Количествата, които са доставени, са 90 млн. куб. метра за второто тримесечие, и още 50 млн. куб. метра за третото тримесечие.
Заради предлагането за поевтиняване на газа и готвеното повишаване на тока, омбудсманът Мая Манолова изиска информация от КЕВР по Закона за достъп до социална информация във връзка. Манолова изиска от регулатора Заявленията за одобряване на нови цени от 1 юли 2019 година до 30 юни 2020 година и приложените към тях годишни финансови доклади и отчети за активността за 2018 година на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про. Причина за настояването са заличените данни във въпросните заявки на тези сдружения, оповестени на интернет страницата на КЕВР, които засягат финансовата аргументация на цените, споделя омбудсманът. Манолова обаче по този начин и не приказва за правото на комерсиална загадка, а също така не споделя и дума, че в действителност в заявката на ЧЕЗ има финансовите данни за предходната година - за тази няма по какъв начин да ги има за нито едно от ЕРП-тата, тъй като финансовата година не е завършила и по закон никой не е задължен да дава промеждутъчен доклад, изключително в случай че не работи на борсата.
Очаква се приблизително нарастване с 4,5% на парното и топлата вода за цялата страна. Най-голямо нарастване на цените се чака в Разград - 17,53%, Габрово - 12,53%, София нарастването ще бъде 4,3%. Намаление на цената се възнамерява само за сливенската Топлофикация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР