Комисията за енергийно и водно регулиране прие няколко важни решения,

...
Комисията за енергийно и водно регулиране прие няколко важни решения,
Коментари Харесай

КЕВР даде зелена светлина за пускането в експлоатация от утре на интерконектора с Гърция

Комисията за енергийно и водно контролиране одобри няколко значими решения, с които дава зелена светлина на интерконектора с Гърция, с цел да влезе в употреба на 1 октомври (събота). Това заяви шефът на КЕВР Иван Иванов на брифинг пред медиите.

" Това, обаче, което интересува българските жители, евентуално е какви позитивни последствия ще има от стартирането в употреба на интерконектора Комотини-Стара Загора. Утре, откакто публично и на най-високо равнище бъде открит интерконекторът, КЕВР следобяд, в 15:00 ч. ще се събере, с цел да може да одобри окончателното решение за цената за природния газ за октомври, като това, което се чака и ще се случи е цената да бъде под 240 лв. на мегаватчас ", уточни Иванов, представен от dariknews.bg. По думите му това се дължи на въвеждането в употреба на интерконектора, който разрешава 1 милиарда куб. м природен газ да бъде доставен на едни доста положителни цени, контрактувани, според съглашението сред двете страни.

По думите на шефа на регулатора има към този момент първи стъпки към потребление на интерконектора и за целия регион на Югоизточна Европа.

Вероятно това ще бъде по посока на Румъния, Унгария и Словакия.

" Това е извънредно окуражаващо и демонстрира смисъла на интерконектора освен за нас, само че и за сигурността на енергийните доставки в цяла Югоизточна Европа ", уточни Иван Иванов.

По думите му с интерконектора се поставя завършек на опцията България да бъде обект на монополни доставки на природен газ.

" Това е началото на действителната диверсификация за страната ", уточни той.

" С интерконектора Комотини-Стара Загора се сбъдва една българска фантазия за основаване на условия за диверсифицирани доставки на конкурентни цени и снабдители с транспарантна процедура. Значението на интерконектора е едно от най-важните събития в региона на енергетиката през последните няколко години ", сподели още Иванов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР