Комисията за енергийно и водно регулиране определи цена на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране определи цена на природния
Коментари Харесай

КЕВР утвърди цената на газа за октомври - 233 лв. за мегаватчас

Комисията за енергийно и водно контролиране дефинира цена на природния газ за м. октомври в размер на 233,36 лева./MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, оповестиха от комисията. На тази цена „ Булгаргаз “ ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

За предходния месец септември одобрената от регулатора цена беше 353,21 лева./MWh, което значи, че цената на природния газ за м. октомври е по-ниска с близо 34%.

Комисията дефинира цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от „ Булгаргаз “ ЕАД данни и документи, в които са посочени цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът откри, че декларираните планирани количества природен газ за вътрешния пазар са обезпечени от три разнообразни източника за доставка.

За първи път Комисията включи в ценовия микс цялото количество природен газ по дълготрайния контракт с Азербайджан, на цени, залегнали в контракта, което от през днешния ден се доставя по стартиралия интерконектор „ България - Гърция “ - IGB. Тези количества покриват към една трета от потреблението на страната и имат определящо значение за намаляването на цената на синьото гориво за м. октомври.

Като спомагателни източници в цената са включени и количества по контракта за доставка на полутечен природен газ /LNG/, както и количества тръбен газ, закупени на „ Газов Хъб Балкан “. Договорените количества природен газ, които надвишават поръчките на клиентите за м. октомври 2022 година, ще бъдат нагнетени в ПГХ „ Чирен “.

След осъществената инспекция на всички разноски за закупуване на природен газ Комисията поправя препоръчаната от „ Булгаргаз “ ЕАД цена и тя е понижена от 233,49 лева на 233,36 лв/MWh. Регулаторът откри, че в цената са включени разноски в размер на 271 537 лева за потенциал и транспорт на количества, закупени на „ Газов Хъб Балкан “ ЕАД с доставка на Виртуална комерсиална точка България. Тези разноски са извадени от общите разноски на публичния снабдител за покупка на природен газ, които образуват цената за м. октомври 2022 година

С обезпечените количества природен газ се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти, по отговорностите според Програмата за освобождение и по Плана за нагнетяване в ПГХ „ Чирен “.

Значително по-ниската цена за м. октомври се дължи на доста конкурентните ценови условия по дълготрайния контракт за доставка на природен газ от Азербайджан. Цената на доставяните количества е образувана напълно от котировките на петрола за интервал от 6 месеца обратно и не зависи от динамичността на борсовите цени на европейските газови пазари. Освен това в ценовия микс на „ Булгаргаз “ ЕАД за месеца са включени доставки на природен газ след сполучливо извършените търгове на Газов Хъб „ Балкан “, на които са реализирани положителни цени.

Значително по-ниската цена за м. октомври благоприятства всички битови и икономически консуматори, в това число и топлофикационните и газоразпределителните сдружения. Утвърдената от КЕВР цена е под прага от 250 лева./MWh, над който българският бизнес настояваше за приемане на обезщетения.

Решението на КЕВР за одобряване на цената на природния газ за м. октомври ще бъде оповестено през днешния ден на интернет страницата на регулатора./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР