Комисията за енергийно и водно регулиране наложи имуществена санкция в

...
Комисията за енергийно и водно регулиране наложи имуществена санкция в
Коментари Харесай

КЕВР глоби с близо 200 000 лв. енергийно дружество

Комисията за енергийно и водно контролиране наложи имуществена глоба в размер на 165 238 лева на " Енерджи Съплай “ ЕООД за осъществена операция на пазара, оповестиха от регулатора.

Установено е, че това е ставало посредством разслояване на нареждания и издаване на лъжливи поръчки. Нарушението е осъществено за интервала 01.01.2021 година – 31.03.2022 година, показват от КЕВР.

" След използване на знаците на Насоките за разслояване и лъжливо държание, направени от европейската Агенция за съдействие на енергийните регулатори (АСРЕ), КЕВР откри, че " Енерджи Съплай " ЕООД е издало фиктивни нареждания за продажба, с което е постигнало краткосрочно понижение на цената на избрани артикули само в своя полза. По този метод сдружението е основало усещане измежду останалите пазарни участници, че цената ще продължи да спада, което ги е подтикнало да продават на " Енерджи Съплай " ЕООД електрическа енергия на по-ниски цени от тези, на които биха търгували, в случай че не беше манипулативното държание. След това голословно краткосрочно понижаване на цената, сдружението е отменило своите нареждания за продажба и действително е осъществявало транзакции за покупка на постигнатите по-ниски цени, посредством което е осъществило голословна облага. Това държание се дефинира като реализиране по манипулативен метод на покупко-продажби за разслояване и лъжливи поръчки на пазарен сегмент " В рамките на деня ", допълват от КЕВР.

Това е второто решение на регулатора за налагане на имуществени наказания на енергийни сдружения за открита операция на пазара на едро на сила. С решение от 25.11.2022 година Комисията глоби шест енергийни сдружения, като им наложи имуществени наказания в общ размер 1 258 419 лева, напомнят от КЕВР.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР