Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) наложи имуществена санкция

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) наложи имуществена санкция
Коментари Харесай

КЕВР глоби със 165 000 лв. енергодружество за манипулация на пазара

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) наложи имуществена глоба в размер на 165 238 лева на " Енерджи Съплай “ ЕООД за осъществена операция на пазара, оповестиха от регулатора.

Установено е, че това е ставало посредством разслояване на нареждания (layering) и издаване на лъжливи поръчки (spoofing), което е нарушение на Европейския парламент и на Съвета относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с сила (REMIT). Нарушението е осъществено за интервала 01.01.2021 година – 31.03.2022 година на пазарен сегмент " В рамките на деня " на БНЕБ ЕАД, показват от КЕВР, предава Българска телеграфна агенция.

Съгласно REMIT операция посредством разслояване и лъжливи поръчки е налице при " издаване на голям брой или огромни нареждания за търговия в едната страна на дневника за нареждания, постоянно надалеч от най-високата оферта " купува " и най-ниската оферта " продава ", за да бъде осъществена търговия в другата страна на дневника за нареждания. След осъществяване на търговията, нарежданията се анулират без желание да бъдат изпълнени - тази процедура нормално е известна като разслояване на поръчки и лъжливи поръчки “. 

След използване на знаците на насоките за разслояване и лъжливо държание, направени от европейската Агенция за съдействие на енергийните регулатори (АСРЕ), КЕВР откри, че " Енерджи Съплай " ЕООД е издало фиктивни нареждания за продажба, с което е постигнало краткосрочно понижение на цената на избрани артикули само в своя полза. По този метод сдружението е основало усещане измежду останалите пазарни участници, че цената ще продължи да спада, което ги е подтикнало да продават на " Енерджи Съплай " ЕООД електрическа енергия на по-ниски цени от тези, на които биха търгували, в случай че не беше манипулативното държание. След това голословно краткосрочно понижаване на цената, сдружението е отменило своите нареждания за продажба и действително е осъществявало транзакции за покупка на постигнатите по-ниски цени, посредством което е осъществило голословна облага. Това държание се дефинира като реализиране по манипулативен метод на покупко-продажби за разслояване и лъжливи поръчки на пазарен сегмент " В рамките на деня ", допълват от КЕВР.

С признатото решение КЕВР наложи на сдружението неотложно да приключи откритото нарушаване, акцентират от регулатора.

Това е второто решение на регулатора за налагане на имуществени наказания на енергийни сдружения за открита операция на пазара на едро на сила. Комисията глоби шест енергийни сдружения, като им наложи имуществени наказания в общ размер 1 258 419 лева, напомнят от КЕВР.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР