Комисията за енергийно и водно регулиране дава зелена светлина интерконекторът

...
Комисията за енергийно и водно регулиране дава зелена светлина интерконекторът
Коментари Харесай

Иванов: КЕВР дава зелена светлина на интерконектора

Комисията за енергийно и водно контролиране дава зелена светлина интерконекторът " Комотини-Стара Загора " да влезе в употреба на следващия ден. Това сподели на брифинг нейният ръководител Иван Иванов.

Иванов съобщи, че КЕВР посредством признати от нея решения завърши своя принос за реализиране на българо-гръцката връзка " Комотини-Стара Загора ", като с това се извършват нужните регулаторни условия и се основава правната опция за старта на комерсиалната употреба на газовия интерконектор на 1 октомври 2022 година



Първото признато решение е за изменение на окончателното взаимно решение от 8 август 2018 година, с което регулаторът постановява, че интерконекторът " Комотини-Стара Загора " би трябвало да влезе в употреба не по-късно от 1 октомври 2022. Второто признато решение е взаимно решение на регулаторите на България и Гърция за изменение на мрежовия кодекс на газопровода " Ай Си Джи Би ". " Към него изключително същественo приложение е тарифният кодекс на " Ай Си Джи Би ", което значи, че това са заложените правила, по които ще би трябвало да се заплаща осъществената услуга — транспорт на природния газ през интерконектора ", заяви Иванов.

Третото признато решение е разрешението, което КЕВР дава за започване реализирането на лицензионна активност от сдружението " Ай Си Джи Би ". " Към това решение ние утвърждаваме и бизнес проекта на " Ай Си Джи Би " за интервала 2022 — 2026 година ", разгласи ръководителят на КЕВР.



Той означи, че първите две решения са взаимни решения на българския и гръцкия енергиен регулатор, а третото решение е на националния регулатор КЕВР.

По думите му след довеждане докрай на съвещанието и след завършените документи и подписи те ще бъдат изпратени на " Ай Си Джи Би ", което ще разреши на сдружението в утрешния ден да стартира употреба на интерконектора.

Утре, след формалното разкриване на интерконектора, КЕВР ще се събере, с цел да одобри окончателното ценово решение за цената на природния газ за месец октомври. " Цената ще бъде под 240 лв. на мегават/час ", съобщи Иванов.

Иванов добави, че има към този момент стъпки за потребление на интерконектора за целия район на Източна Европа, тъй като потенциалът му е 3 милиарда куб. м.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР