Комисията по земеделие и храни отхвърли ветото на президента и

...
Комисията по земеделие и храни отхвърли ветото на президента и
Коментари Харесай

Земеделската комисия отхвърли ветото на президента за строителство в ниви

Комисията по земеделие и храни отхвърли ветото на президента и още веднъж одобри противоречиви ремонти, улесняващи смяната на предназначението на аграрни земи и застрояването им.

Преди броени дни президентът Румен Радев наложи несъгласие на утвърдените от депутатите промени, прокарани през преходни и заключителни разпореждания в Закона за посевите, само че депутатите от водещата комисия тази сряда отхвърлиха ветото и гласоподаваха отначало противоречивите текстове. Според президента новите правила не извършват конституционното обвързване на страната за специфична протекция на земеделските земи и смяна на предназначението им единствено по изключение при потвърдена потребност.

Часове преди съвещанието на комисията жители стачкуваха пред Народното събрание против поправките, които по думите им възкресяват към този момент изгубили правно деяние решения за смяна на предназначението, като задачата е да се заобиколят настоящите условия и процедури, като по този начин продължи застрояването по остарели проекти. Притесненията на природозащитници е, че с това се отваря законова врата за бетониране на последните незастроени места по Черноморието.

Проектът, гласуван на 24 януари 2018 година дава прошка на притежателите на ниви, които са сменили предназначението им, само че не са осъществили строителство в период като им дава право на вложения, вместо земите да станат още веднъж аграрни. Предложенията за промени в закона за посевите са били направени устно от Йордан Апостолов от " Обединени патриоти " сред първо и второ четене в Комисията по земеделието и храните в края на 2017 година В средата на декември тези промени са били утвърдени на второ четене от всички участвали на съвещанието на комисията депутати от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и Българска социалистическа партия. Част от тези текстове са изменени на последната земеделска комисия, без да се трансформира философията на промените.

Тази сряда законопроектът беше наново подсилен от земеделската комисия от 12 депутати от ГЕРБ и " Обединени патриоти ", девет са били срещу - измежду тях депутати от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Воля ", без " въздържали се ".

Преди гласуването през днешния ден вносителят Йордан Апостолов разяснява пред комисията, че не е склонен с претекстовете за несъгласие на президента като се базира на Конституцията, че частната благосъстоятелност е неприкосновена.

От Движение за права и свободи обясниха, че поддържа президента поради правилото, че смяната на предназначението би трябвало да се прави по изключение, а не по предписание. От там акцентираха потребността от необятно обществено разискване, което е било пропуснато в съответния случай. От Българска социалистическа партия предложиха Законът за запазване на земеделските земи да бъде прегледан още веднъж, с цел да се решат зародилите проблеми.

Според ръководителя на парламентарната комисията по земеделие Десислава Танева поправките са минали цялата процедура на публично разискване

Ако промените бъдат гласувани дефинитивно и в пленарна зала идната седмица, с цел да може да се строи в някогашните ниви, притежателят на земята ще би трябвало да подаде искане пред съответната земеделска комисия, в което да уточни номера на остарялото позволение и датата на издаването му. Към документите би трябвало да се приложи документ за благосъстоятелност или учредено право на градеж, настояща екооценка на капиталовото желание, както и влезнал в действие обстоен организационен проект. Решението на комисията ще губи правното си деяние, в случай че в тригодишен период притежателят не изиска издаване на позволение за градеж или в случай че до шест години не го стартира.

Собствениците на земи, които са платили такса за промяната на предназначението, няма да заплащат още веднъж, в случай че тя съответствува с настоящата цена. Разликата с цените ще бъде доплащана или ще бъдат връщани пари. Земеделските комисии ще са длъжни в период до един месец да препотвърдят или да отхвърлят настояването.

Преди две седмици експресно препоръчаните законови промени бяха отхвърлени. В момента законът планува отминалост на разрешителни 3 и 5 години. Това значи, че в случай че притежател на земя, който има строително позволение, не е почнал градеж в границите на 3 или 5 години, губи разрешителното си и би трябвало да мине още веднъж през цялата процедура, с цел да получи ново позволение.

През май предходната година ремонти в Закона за запазване на земеделските земи, импортирани отново от " Обединени патриоти ", предлагаха да се удължи с още три години срокът за строителство на черноморското крайбрежие. Тогава обаче след шумна реакция в обществените мрежи ГЕРБ отдръпна поддръжката си и планът не стигна до пленарната зала.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР