Комисията по съответствие (CRC) към световната антидопингова агенция (WADA) изготви

...
Комисията по съответствие (CRC) към световната антидопингова агенция (WADA) изготви
Коментари Харесай

WADA обмисля тотално изхвърляне на Русия от спорта

Комисията по сходство (CRC) към международната антидопингова организация (WADA) изготви дълъг лист с рекомендации във връзка с съветските спортисти и съветската антидопингова организация (РУСАДА). Заради големи разминавания с интернационалните стандарти за чист спорт Русия е застрашена с 4-годишна дисквалификация от всички интернационалните спортни конгреси, като окончателното решение ще бъде оповестено на 9 декември след съвещание на изпълкома на WADA в Париж.

Ето цялостния текст на изказването от WADA (с незначителни съкращения):

След като се срещна с отчета на проверяващата комисия на WADA и на самостоятелни специалисти криминалисти, CRC предложи на изпълнителния комитет да разгласи РУСАДА за несъответстваща на международния антидопингов кодекс. Тази рекомендация е съпроводена със съществени вероятни последици и условия за възобновяване на лиценза.

Тъй като наличието на документа отчасти изтече в средствата за всеобща информация, WADA разгласява следните получени детайлни рекомендации. Изпълкомът ще ги прегледа на особено свикано съвещание на 9 декември в Париж.

В 26-страничния отчет на CRC, подписан от нейния ръководител Джонатан Тейлър, се споделя, че в решението от 20 септември 2018 година за възобновяване на лиценза на РУСАДА Изпълкомът на WADA смята даването от съветска страна на цялостната база данни от Московската антидопингова лаборатория за изключително значимо, тъй като:

- това би разрешило на антидопинговата общественост да отхвърли обвиняванията в скрит план във връзка с операциите на пробите на съветски спортисти;

- това би обосновало наказването на всеки съветски състезател с позитивна проба;

- това би оправдало почтени съветски спортисти.

Докладът на проверяващата комисия на WADA се основава на експертиза за релативно противоречие, открито в някои данни, предоставени на WADA от Московската лаборатория през януари 2019 година След решението на WADA от 17 септември 2019 година за разкриване на процедура по противоречие с кодекса в отчета е включен и разбор на отговорите, изпратени от съветската страна по листата с отправени механически въпроси.

Но съображение на този отчет CRC стигна до извода, че:

- московските данни нито са цялостни, нито са изцяло достоверни. В частност, въпреки че копието от базата данни на Московската лаборатория от 2019 година значително съответствува с копието от базата данни от 2015 година, предоставено от информатора на WADA през 2017 година, стотици хипотетично неподходящи резултати от допинг проби, фигуриращи в копието от 2015 година, са изчезнали от базата данни през 2019 година, а съответните файлове и сканирани PDF документи са заличени или променени;

- някои от хипотетично позитивните проби и обвързваните с тях доказателства са били отстранени през 2016 или 2017 година, откакто доктор Григорий Родченков (б. р. - някогашният началник на Московската лаборатория, трансформирал се в осведомител на WADA) първо описа за схемата с прикриване на допинг в съветския спорт. Още по-съществени заличавания и/или промени обаче са направени през декември 2018 и януари 2019 година (тоест, откакто Изпълкомът на WADA изиска даването на данните). Тези дейности са били прикрити посредством смяна на датата на файловете, с цел да се сътвори усещане, че те са били в актуалното си положение още през 2015 година Освен това командите, нужни за реализиране на операциите, също са заличени, с цел да не проличава, че са осъществявани.

Също по този начин на 25 ноември 2018 година или на по-късна дата, само че преди 10 януари 2019 година, някой в Московската лаборатория:

- е вкарал в базата данни подправени доказателства (изфабрикувана замяна на известия сред чиновници на лабораторията) в поддръжка на тезата, която сега поддържат съветските управляващи, че точно доктор Родченков и двама негови съучастници са фалшифицирали записи в московската база данни, като част от скица за изнудване на съветски спортисти;

- е изтрил от базата данни значими доказателства, че различен помощник на лабораторията е взел участие в прикриването на допинга в съветския спорт през 2014 и 2015 година Този помощник понастоящем се явява значим очевидец за съветската страна, който отхвърля, че е имало интрига за отбрана на съветските спортисти, и назовава доктор Родченков " измамник ".

CRC стига до извода, че става дума за " изключително сериозен случай на неспазване на условието за даване на достоверно копие от московските данни с няколко утежняващи условия ".

CRC предлага на WADA да изпрати на РУСАДА публично съобщение, в което да подчертае нарушаванията и да насочи следните рекомендации, които би трябвало да влязат в действие в деня на взимане на решение за противоречие и да бъдат в действие за четиригодишен интервал:

- съветски публични лица не могат да бъдат членове на препоръки, комитети или други сходни организации, подписали международния антидопингов кодекс;

- съветски публични лица не могат да вземат участие или да посещават следните събития: а) младежки олимпийски игри (летни и зимни); b) олимпийски и параолимпийски игри (летни и зимни); с) всяко друго огромно спортно събитие; d) всяко международно състезание, проведено или глобено от организация, подписала кодекса;

- Русия не може да организира или да кандидатства за домакинство на какъвто и да е важен състезателен форум;

- в случай че правото на осъществяване на огромно спортно събитие в този 4-годишен интервал към този момент е било предоставено на Русия, организацията, държаща правата, е длъжна да отнеме семейството и да го даде на друга страна, в случай че това е невероятно от практическа или юридическа позиция. Освен това Русия не може да кандидатства за домакинство на олимпийските и параолимпийските игри през 2032 г.;

- съветското знаме не може да участва на какъвто и да е важен турнир;

- нито президентът, нито генералният секретар, нито който и да е член на Изпълкома на олимпийския или параолимпийския комитет на Русия не може да взе участие или да участва на какъвто и да е важен турнир;

- съветски спортисти и техен спомагателен личен състав могат да вземат участие в значими шампионати единствено в случай че потвърдят, че по никакъв метод не са свързани с неспазване на антидопинговия кодекс, и дават отговор на прецизни условия, които ще бъдат избрани от WADA (или от спортния трибунал (CAS), в случай че счете за целесъобразно). Те не могат да вземат участие от името на Руската федерация.

Като се вземат поради всички утежняващи фактори, РУСАДА би трябвало да заплати всички разноски на WADA по този случай, считано от януари 2019 година, а също по този начин и да заплати санкция в размер на 10% от размера на нейния приход през 2019 година или $100 000 (което е по-малко). Това е оптималната финансова глоба, която може да бъде наложена по разпоредбите на WADA.

 

Препоръка на CRC по отношение на активността на РУСАДА

В рекомендацията на Комисията за сходство се споделя, че доказателствата (в това число от скорошната инспекция на WADA на активността на РУСАДА) сочат, че РУСАДА работи дейно за битката с допинга в съветския спорт и че тя интензивно си сътрудничи с други антидопингови организации, в това число вътре в Русия. Затова CRC не предлага никакъв специфичен мониторинг за активността на РУСАДА по време на 4-годишния интервал.

Все отново едно от изискванията за вероятно бъдещо възобновяване на лиценза е по време на 4-годишния интервал WADA да следи цялостна самостоятелност на РУСАДА, без каквато да е интервенция в нейната активност от периферия.

 

Следващи стъпки

На 9 декември 2019 година Изпълкомът на WADA ще се събере, с цел да разиска рекомендациите на CRC. Ако те бъдат признати, РУСАДА ще бъде публично известена за противоречие с кодекса и гореизброените наказания ще влязат в действие. РУСАДА ще има 21 дни да се запознае с решението. Ако то не бъде признато от съветската страна, тя е в правото си да заведе дело в CAS. Ако арбитражният съд удостовери наложените санкции, те ще влязат в действие със период най-малко до декември 2023 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР