Комисията по ревизиите на Мая Манолова от 45-ия парламент успя

...
Комисията по ревизиите на Мая Манолова от 45-ия парламент успя
Коментари Харесай

5 милиарда лева изтичат през спецврата на ГЕРБ

Комисията по проверките на Мая Манолова от 45-ия парламент съумя да повдигне завесата по какъв начин се ръководят държавните сдружения, които разполагат с големи средства. В предаването " (О)позиция " юристът Калоян Янков от Демократична България заключи пред журналистката от " Сега " Таня Петрова на какви кавги са се натъкнали. 

Фрапантен е казусът с " Автомагистрали ", която раздава на подизпълнители стотици милиони, заобикаляйки закона по очевидно целеустремено основана скица. През 2016 година се прави смяна в Закона за публичните поръчки, с която се дава опция на страната да разпорежда активност на държавни или общински компании действия без състезания.

" През дори не малка врата в закона, а портал минават големи средства, които се разходват само по вътрешни правила. 5 милиарда се харчат по вътрешна методика, която единствено в " Автомагистрали " знаят. Това е целенасочена интервенция за отклонение на средства и индикация за голяма корупция. Дружеството разполага със скромна техника, само че пък има 40 счетоводители и 40-50 служащия. Това е счетоводна компания, която получава милиарди и ги трансферира неизвестно на кого. Проверявани са от контролни органи, само че никой не е открил нищо неправилно. Контролните органи охраняват тази скица ", акцентира Янков.

" В градежа на така наречен " Балкански поток ", който по-скоро би трябвало да се назовава Руски или Турски, е взела участие беларуска компания, която е в забранителния лист на Европейски Съюз. Обект от стратегическата инфраструктура се построява от компания в забранителния лист! Къде е ДАНС?  А нас като депутати не желаеха да ни пуснат да влезем в " Булгартрансгаз "!, възмути се Янков.

" Най-важният въпрос е какъв ще е резултатът от комисията. За страдание, нашите следствия крушират там, където предаваме материалите - в прокуратурата. Тя, явно, от дълги години не си прави работата, и аз, честно казано, чакам да бъдат заметени под килима. Затова в ДБ главен приоритет ни е промяната в прокуратурата. Държавните сдружения, които се опитахме да проверяваме, не отхвърлиха непосредствено информация на комисията, само че в действителност не я дадоха. Това беше неуважение към работата на Народното събрание и нарушаване на законодателството. Всички сдружения са политизирани, ГЕРБ са правили единствено политически назначения ", споделя Янков  и заключи, че и в идващия парламент би трябвало да има Комисия по проверките. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР