Комисията по регионална политика в Народното събрание даде зелена светлина

...
Комисията по регионална политика в Народното събрание даде зелена светлина
Коментари Харесай

Зелена светлина за плащането на 520 млн. лв. към пътните фирми

Комисията по районна политика в Народното събрание даде зелена светлина за заплащането на 520 млн. лева на пътните компании по договорите за настоящ ремонт и поддържане (ТРП). Това е половината от парите, които имат да получават компаниите за свършената в последните две години работа.

Въпросът остана провесен от предходната година, откакто служебният кабинет на Стефан Янев реши да приключи предварително договорите и компаниите се съгласиха. Мотивът за това беше, че възлаганията по част от договорите неведнъж са надвишили посочената планирана стойност в тях.

За да излезе от създалата се обстановка, предложи да се утвърди издължаването на сумите по договорите за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Претендираната сума е за 1.176 милиарда лв.. Разплащането ще стане на два стадия. Първо компаниите ще получат 50% от дължимите пари, а останалата част - след инспекция на направените разноски. Освен това се предлага срокът на договорите да бъде продължен от 30 юни на 30 септември 2022 година, с цел да не останат пътищата без поправки и с цел да се подсигурява сигурността по тях.

Гласуването - има или няма кворум?

Проекторешението мина през парламентарната комисия с утвърждението на 9 от 20-те ѝ членове. ГЕРБ и Движение за права и свободи оповестиха, че няма да вземат участие в гласуването.

От ГЕРБ възразиха, че решението е взето при неналичието на кворум и желаеха прегласуване. Председателят на комисията Настимир Ананиев разгласи, че решението е законно и кворум има, тъй като те са останали в залата. Прегласуване няма по какъв начин да има, тъй като ГЕРБ не са го поискали, добави Ананиев.

Това вбеси депутата Александър Ненков и той разгласи, че ГЕРБ ще изиска оставката на Настимир Ананиев от поста ръководител на районната комисия. " Скоро няма да сте на тази позиция ", сподели Ненков.

Обсъждането на плана за решение мина в нападки сред ръководещи и съпротива. Звучаха обвинявания от Настимир Ананиев към ГЕРБ за " шизофрения " и подложена " динена кора " на районния министър Гроздан Караджов от служебния кабинет по ГЕРБ. " Не сте тук да ни биете с камшика ", отвърна му опозицията.

Проблем за 1 милиард лв.

От една година виси казусът с заплащанията по договорите за настоящ ремонт и поддържане. Пътните компании претендират за над 1 милиард лв. за свършена работа през 2020 и 2021 година В резултат има 278 пътни обекта, които стоят незавършени, сподели Гроздан Караджов.

Работна група, назначена по времето на първия длъжностен кабинет на Стефан Янев под управлението на тогавашния, излезе със мнение, че подписаните контракти за ТРП с пътните компании са недействителни, тъй като по част от тях са предоставени действия над заложената планирана стойност.

В резултат на това мнение се стигна до непринудено единодушие от страна на всички компании за предварително преустановяване на 5-годишните контракти, по-голямата част от които са подписани през 2019 година С днешна дата 4 от договорите изтичат в края на април, а останалите в края на юни 2022 година

Съгласно постигнатата сделка в края на предходната година трябваше да бъдат извършени. Това обаче не се случи. Едва през днешния ден в регистъра за публичните поръчки бяха оповестени плюс автомагистралите.

По думите на Гроздан Караджов задачата е до края на септември да бъдат определени изпълнителите по новите контракти, които са 3-годишни. Според него това е допустимо да се случи, в случай че няма обжалване на процедурите. Досегашната практиката в АПИ обаче сочи, че съвсем всеки търг се апелира. Отделен въпрос е, че и сега има редица публични поръчки, които повече от година стоят на трупчета в очакване на инструкции " от горната страна ", както се показват работещи в АПИ.

Гроздан Караджов предизвести депутатите, че в случай че до края на септември няма подписани нови контракти за ТРП, може да се наложи депутатите още веднъж да взимат решение за удължение на в този момент настоящите контракти.

Незаконни контракти, индулгенция и " компании касички "

Спорът сред депутатите беше за неналичието на информация, промени в плана на решението преди да бъде прегледано, узаконяват ли се противозаконни контракти и получава ли изпълнителната власт индулгенция от Народното събрание.

Опозицията се оплака, че минути преди съвещанието на комисията е получила нов план за решение. Липсвали и отчетите на АПИ и на работната група, въз основа на които е направено предлагането за заплащането на компаниите на два стадия и удължаването на периода на договорите от 30 юни на 30 септември 2022 година По тези аргументи Елена Гунчева от " Възраждане " изиска отсрочване на гласуването, до момента в който не получат всички документи, с цел да могат да вземат осведомено решение. Тя получи поддръжката на още няколко депутати от опозицията и даже от Има Такъв Народ.

Настимир Ананиев, който е вносител на проекторешението, оправда измененията в последния миг с аргумента, че били " публицистични, направени за повече нагледност и изясненост ". Той отхвърли да подложи на гласоподаване отлагането на точката.

Гроздан Караджов съобщи, че решението не е за легализиране на противозаконни контракти и не е индулгенция за осъществяване на съществени поправки като настоящи. То е с цел да се понижи напрежението в строителния отрасъл, сподели министърът на районното развиване. Той даде обещание, че в случай че то бъде признато, започнатите и незавършени 278 обекта, ще бъдат приключени най-късно до края на годината на цени по пределните единични цени по настоящите към момента контракти, които са от 2018 година

Бившият районен министър и сегашен народен представител Николай Нанков разгласи, че ГЕРБ ще поддържат решението, само че в случай че бъдат изплатени 100% от дължимото на компаниите. " В противоположен случай се чуват всевъзможни мнения за остатъка от парите - на килимчето при супер вицепремиера (визира Асен Василев - бел.ред.) или за разплащане през идващите 5 години ", уточни Нанков.

Изненадващо депутатът от " ИТН " (ИТН) Георги Георгиев се разгласи срещу решението да се гледа от Народното събрание. " За мен това решение е тъкмо индулгенция ", сподели Георгиев. Той разви тезата, че работа на изпълнителната власт, а не на Народното събрание, е да вземе решение по контракти. Депутатът от Има Такъв Народ също се оплака от неналичието на информация. Той уточни, че няма разбор на единичните цени, на които работят " компаниите касички ", които са с разлика от 10 пъти в обособените области.

Георги Георгиев изрази подозрения, че парите ще доближат до тези, които фактически са ремонтирали пътищата. Той изясни, че част от пътните компании, спечелили поръчките за ТРП, са " ", които не разполагат с техника и служащи, а наемат подизпълнители. Така на процедура парите ще отидат за тях, без да имат обвързване да платят надолу по веригата.

Малки и междинни пътни компании се оплакаха пред Mediapool, че с това решение ръководещите се готвят да узаконят корупционните практики на ГЕРБ. Нещо повече, по тези контракти те работят като снабдители на материали, техника и услуги и няма никакви гаранции, че ще си получат парите, откакто страната се разплати с огромните компании, които диктуват и не престават да разпределят поръчките в строителството. Затова неслучайно не престават митингите на. И в случай че шуменската компания има късмет да си получи парите, тъй като е работила за държавната " Автомагистрали ", то десетки дребни пътни компании, които са били снабдители на огромните има риск от банкрути, в случай че не си получат парите.

Прокуратурата - старите договорите са изрядни, нарушавания няма

Старите контракти, за които служебният кабинет твърдеше, че са порочни бяха дадени на прокуратурата от. Двамата твърдяха, че организация " Пътна инфраструктура " е упълномощила действия за сума, възлизаща на над 4 пъти размера на годишния ѝ бюджет. Според Асен Василев организацията е надвишила с 1.3 милиарда лева годишния си бюджет за 2021 година за настоящ ремонт и поддръжка, което е нарушаване на Закона за обществените финанси.

обаче отхвърли да образува наказателно произвеждане по подадения сигнал. Аргументът им бе, че " в случаите, в които нарушаването на служебните отговорности и при неизпълнението им липсват данни или доказателства, че се работи с директен предумисъл и специфична цел - лицето да набави за себе си или за другиго полза или да се аргументи другиму щета, не е закононарушение по работа ".

Отказът е бил обжалван и пред по-горната инстанция - Апелативната прокуратура, само че тя е удостоверила решението на градска. " Сега аз за трети път апелирам ", сподели Гроздан Караджов през днешния ден. Той попита какво вършим, в случай че прокуратурата не вижда нарушавания в тези контракти.

Към момента към момента не е ясно по кое време Народното събрание ще гласоподава решението за разплащане с пътните компании. Факт е обаче, че " Демократична България " всде още не е взела решение по какъв начин да гласоподава, като се чака това да стане по-късно през днешния ден. Това заяви депутатът от Демократична България Зарко Маринов. Той посочи, че поддръжка проекторешението в персонално качество.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР