Комисията по правни въпроси на Европейския парламент обсъди пакета за

...
Комисията по правни въпроси на Европейския парламент обсъди пакета за
Коментари Харесай

Въвеждат общи правила за онлайн регистрация на дружествата в Евросъюза

Комисията по правни въпроси на Европейския парламент разиска пакета за дружественото право, който съдържа две законодателни оферти. Едното е обвързвано с презграничните преобразувания, сливания и разделяния, а другото с въвеждането на общи правила за потреблението на цифрови принадлежности и процеси в региона на дружественото право.

" Въвеждането на такава система за целия Европейски съюз и въвеждането на оптималния период от 5 работни дни за регистрация на сдружения ще бъде от огромна изгода за дребните и междинни предприятия и ще усъвършенства тяхната подвижност и конкурентоспособност ", съобщи българският евродепутат Емил Радев, ЕНП/ГЕРБ, по време на провелата се полемика.

В момента единствено в 17 държави-чренки е налице напълно онлайн процедура за регистрация на сдружения. Съгласно новите правила сдруженията ще могат да се записват, да основават нови клонове или да подават документи в комерсиалния указател по интернет във всички страни членки. Oнлайн регистрацията лишава приблизително половината от времето и може да бъде до 3 пъти по-евтина. Това ще спести сред 42 и 84 милиона евро годишно на сдруженията в Европейския съюз.

Емил Радев акцентира, че потреблението на цифрови решения в дружественото право, следва да планува високи стандарти за отбрана от измами или злоупотреби. Трябва да има повече бистрота по отношение на собствеността на компаниите и третите лица (инвеститори, жители, други дружества) би трябвало да имат достъп до информацията за сдруженията, съдържаща се в регистрите, като този достъп бъде безвъзмезден.

В тази връзка, предлагането за Директива съдържа опция за наложителен надзор във връзка с идентификацията; правила за отнемане на шефовете на сдружението от права; присъединяване на органи по засвидетелствуване – нотариуси, длъжностни лица по регистриране или други обществени и контролни органи.

Предстои Комисията по правни въпроси да създаде оферти за промени, с които да се усъвършенства направеното законодателно предложение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР