Комисията по правата на човека в турския парламент заяви в

...
Комисията по правата на човека в турския парламент заяви в
Коментари Харесай

4,3 млн. бежанци живеят в Турция

Комисията по правата на индивида в турския парламент съобщи в собствен доклад, че в страната живеят 4,3 милиона бежанци, съобщи Българска телеграфна агенция, като се базира на в. " Хюриет ".

С подред документа единствено 600 хиляди от тях имат позволение за престояване. От останалите бежанци 3,4 милиона идват от Сирия, а 300 хиляди - от Ирак, Афганистан, Иран, Сомалия и други страни.

По информация на " Хюриет " това е най-големият брой бежанци в една страна в света и надвишава популацията на третия по величина турски окръг (след Истанбул и Анкара) Измир - 4,223 милиона към 2016 година по данни на турския статистически институт.

През март 2016 година Европейският съюз и Турция реализираха съглашение, съгласно което всички незаконни мигранти, пристигнали в Гърция от Турция, би трябвало да бъдат върнати назад. Тогава Брюксел даде обещание на Турция 6 милиарда евро, анулация на визовия режим до лятото на същата година и отваряне на нова глава в договарянията за участие на Турция в Европейски Съюз в подмяна на прекъсването на притока на бежанци и мигранти към Европа.

Оттогава обаче връзките сред Анкара и Брюксел значително се утежниха. На 13 януари турският министър по европейските въпроси Йомер Челик съобщи, че Турция не трябва да се възприема като лагер за бежанци. Турция упорства Европейски Съюз да извърши обещанието си за безвизов режим, заплашвайки в противоположен случай да се откаже от съглашението за мигрантите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР