Комисията по подбора на български представители в новата европейска прокуратура

...
Комисията по подбора на български представители в новата европейска прокуратура
Коментари Харесай

Отрязаха Бойко Атанасов като кандидат за европейски прокурор

Комисията по подбора на български представители в новата европейска прокуратура дефинитивно отхвърли кандидатурата на следователя бунтовник Бойко Атанасов. Това излиза наяве от известие на Висшия правосъден съвет. И това не учудва никой, откакто Атанасов е прочут като съперник на Сотир Цацаров.
Странно е също, че страната ни няма да изпрати в Люксембург и прокурори от най-високото равнище на системата. Отхвърлени са кандидатурите на Божидар Джамбазов и Сава Петров, които са обвинители във Върховната касационна прокуратура.

Двама прокурори и един арбитър не престават в конкуренцията за европейски прокурор от България. Комисията по подбора на претендентите за длъжността предложи на министъра на правораздаването Цецка Цачева прокурор Десислава Пиронева, прокурор Светлана Шопова-Колева и арбитър Теодора Георгиева за присъединяване в конкуренцията за поста, оповестиха от правосъдното министерство.

Процедурата по подбора мина през два стадия – инспекция по допустимост на претендентите въз основа на показаните от тях документи и обществено чуване на позволените претенденти, извършено през вчерашния ден.

До 13 март Цачева би трябвало да внесе трите оферти в Министерския съвет, след което утвърдените кандидатури ще бъдат изпратени на секретариата на Комитета по подбора в Брюксел в период до 31 март. Съгласно Регламента за основаване на Европейската прокуратура, трите кандидатури, излъчени от българската страна, ще бъдат прегледани от Комитета по подбора, като и тримата ще преминат присъствено чуване.

След разглеждането на кандидатурите и чуването, Комитетът по подбора ще изготви мнение за квалификацията на претендентите и ще уточни дали те дават отговор на изискванията от регламента. Комитетът ще класира претендентите съгласно тяхната подготовка и опит, с цел да укаже реда на предпочитане.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР