Комисията по електронно управление одобри на първо гласуване промените в

...
Комисията по електронно управление одобри на първо гласуване промените в
Коментари Харесай

До 31 март 2024 г. всички регистри на администрациите трябва да са електронни

Комисията по електронно ръководство утвърди на първо гласоподаване измененията в Закона за електронното ръководство. Предложенията водят да повече електронизация на регистрите на администрациите и достъпа до тях с електронна идентификация. 

Текстовете отстраняват условия жителите да дават удостоверения. Ако администрацията има данните, ще би трябвало да си ги търси по длъжностен път. Законопроектът урежда ред за електронно връчване на фишове и актове.

В случаите на сформиране на акт в неявяване на извършител и при авансово изразено категорично предпочитание, нарушителят може да си получава и актовете, и фишовете посредством Системата за несъмнено електронно връчване. 

До 31 март 2024 година всички регистри на администрациите би трябвало да са електронни.

Гергана Сърбова от Българската финтех асоциация сподели, че е обезпокоена от отпадането на квалифицирания електронен автограф (КЕП).  

" Авторството на документа може да бъде оспорено от съответния жител, който единствено електронно се е разпознал. Администрацията му връща отговор на неговото искане, той не е удовлетворен и споделя: " Ами аз скърбя доста, обаче в действителност аз не съм го подал този документ ". 

Депутатът Божидар Божанов успокои, че не би имало проблем:

" Когато си се разпознал и има останали логове в системата, е ясно, въпреки и не посредством дипломиран автограф, че точно ти си създателят. Авторът е разпознат посредством средство за електронна идентификация ".

И Божанов, и Сърбова регистрираха, че доста малко жители употребяват електронните административни услуги. Предложенията би трябвало да минат и през пленарната зала и още един път през комисия, само че приемането на измененията беше забавено поради политическата неустойчивост.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР