Комисията по досиетата показва за първи път публично всички архиви

...
Комисията по досиетата показва за първи път публично всички архиви
Коментари Харесай

За първи път показват публично всички архиви на Държавна сигурност

Комисията по досиетата демонстрира за първи път обществено всички архиви на Държавна сигурност. Утре всеки ще може да прегледа видеотеката, стаята с употребяваните предмети и всички 22 архивни складове, заяви bTV.

В картотеката се съхранява писмеността на Държавна сигурност, която се употребява и до през днешния ден от тайните служби. Хората обаче не могат да я разгадаят без специфичния справочник, който разяснява коя писмен знак на кое място се намира.

Азбуката е била научена от всички офицери и сътрудници на Държавна сигурност, събрани в картите и картоните на архивите.

Освен тези документи, тук се пази и книгата-тайник, употребена от дипломата Иван-Асен Георгиев. Негови фотоси няма, само че фотоапаратът му е конфискуван в Москва след арестуването му, незабавно откакто е бил махленски в двойно съдействие с тайните служби.

Екатерина Бончева от комисията по досиетата споделя, че не по-малко забавни са двата сборника, с имена на хора, избягали от страната и на българи със заведени каузи. Събраните в тези сборници имена са над 8000, а бегълците са маркирани със специфичен знак " вражеска емиграция ".

За експертите картотеката към момента остава най-ценното място, тъй като тук се съдържат най-ценните и сигурни доказателства за връзките на избрана персона с Държавна сигурност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР