Комисията по бюджет и финанси гледа Проектозакона за промени в

...
Комисията по бюджет и финанси гледа Проектозакона за промени в
Коментари Харесай

Официално: Комисията на Менда прие промените в Закона за хазарта и забрани частните лотарийни игри

Комисията по бюджет и финанси гледа Проектозакона за промени в Закона за хазарта на първо четене. В началото на съвещанието водача на НФСБ Валери Симеонов, който е вносител на измененията, показа претекстовете си.
" С Проектозакона се не разрешава организирането на
хазартни игри, разпространяването на билети, фишове, талони или други знаци, както и заплащането на облаги на хазартни игри от лица или обекти или вериги от обекти без съответния лиценз. Текстовете плануват лотарийни игри, като се изключи лотария, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се провеждат единствено от Държавното дружество „ Български състезателен тотализатор “ след приемане на съответния лиценз. Тук приказваме и за укриване на такси, като през вчерашния ден стана ясно, че сумите могат да доближат до 600 млн. лв.. За мен тази активност би трябвало да се реализира от страната и тя да си прибира тези пари. Така и парите за спорт ще бъдат доста повече ", разгласи Симеонов.

" Проектозаконът дава опция в период до 30 дни от влизане в действие, уредниците, чииото лиценз ще бъде преустановен са длъжни да учредят в интерес на Държавната комисия по
хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на облагите, които не са изплатени до този миг. Така се грижим и за хората, които са спечелили, да получат облагите си. Друга смяна, която предлагам, е лотарийните билети да се продават единствено в лицензирани пунктове, а не както в този момент на всички места. Освен това тези пунктове би трябвало да отстоят на 300 метра от учебните заведения. Това го има и в този момент в закона, само че важи единствено за казината. Целта на измененията е да се грижим за здравето на нацията и развиването на спорта ", разкри Симеонов.

Депутатите в комисията желаеха да зададат въпроси към членове на Държавната комисия по
хазарта (ДКХ), само че се оказа, че такива не участват в залата. " Там е прокуратурата и е обикновено да няма техен представител тук ", изясни ръководителят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Представителят на Министерството на финансите Людмила Петкова, шеф на Дирекция " Данъчна политика ", разгласи, че задачата на измененията е да се отбрани бюджета. " В Закона за
хазарта ясно е написано, че за лотарийните игри би трябвало да се заплащат налози и такси в размер на 15% върху всички залози. Друг е въпроса кой по какъв начин е третирал законодателството и по какъв начин се и е плащал налозите ", добави тя.

" Проблемът с неплащането на налози и такси не е в Закона за
хазарта. Проблемът е в ДКХ ", безапелационна бе Менда Стоянова.

Веднага по-късно тя подложи на гласоподаване препоръчаните промени в Закона за
хазарта. " За " измененията гласоподаваха 11 народни представители, " срещу " нямаше, а 6 гласоподаваха " въздържал се ", като това бяха представителите на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. По този метод следва измененията да влязат и в пленарна зала за първо четене.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР