Комисията на Европейския парламент по транспорт съобщи, че подкрепя законопроекта

...
Комисията на Европейския парламент по транспорт съобщи, че подкрепя законопроекта
Коментари Харесай

Транспортната комисия на ЕП прие на второ четене пакет Мобилност  

Комисията на Европейския парламент по превоз заяви, че поддържа законопроекта за новите правила за интернационалните пътни транспорти. Съобщението се основава на резултатите от вчерашното гласоподаване в парламентарната комисия на законопроекта и препоръчаните промени, съобщи Българска телеграфна агенция.

По-рано през вчерашния ден евродепутатите от комисията отхвърлиха опцията законопроектът да бъде допълван. Предстои през юли всички евродепутати да гласоподават на второ четене измененията, които ще вкарат по-строги условия за връщане на водачите и транспортните средства в страната, където превозвачът е данъчно длъжен (на всеки три или четири седмици). Ще бъдат прилагани и нараснали условия за работното време и почивката на водачите. Новите правила засягат също каботажа (временен транспорт на артикули от превозвачи, открити отвън приемащата страната от ЕС).

Ако измененията бъдат дефинитивно одобрени след месец, наложителната отмора на водачите в края на седмицата няма да може да бъде употребена в кабината на транспортното средство. Ако тази отмора бъде отвън дома, настаняването ще би трябвало да бъде за сметка на работодателя.

Досегашните ограничавания за каботаж ще се запазят (три дейности в границите на седем дни), само че се вкарва " период за спиране " от четири дни преди осъществяването на по-нататъшни каботажни действия в границите на същата страна със същото транспортно средство.

Превозвачите ще би трябвало да правят забележителна част от дейностите си в страната, където са данъчно задължени. Новите правила изискват връщането на транспортните средства в страната център на активността на всеки осем седмици.

Леките търговски транспортни средства над 2,5 тона също ще би трябвало да дават отговор на европейските правила за транспортите и ще би трябвало да бъдат оборудвани с тахограф. Бъдещите правила за командироване ще се ползват върху каботажните и трансграничните действия, като се изключи пренос, двустранните действия, в това число с едно в допълнение натоварване или разтоварване във всяка посока (или нула на отиване и две на връщане).

Данните от вчерашното гласоподаване демонстрират, че в парламентарната комисия законопроектът в обособените три елементи е бил признат надлежно с 30-33 гласа " за ", при 15-19 гласа " срещу " и до един въздържал се. Новите правила ще бъдат признати дефинитивно, в случай че не бъдат гласувани промени с безусловно болшинство на пленарната сесия (т.е. с най-малко 353 гласа), се разяснява в известие на Екологичен потенциал.

Правилата за командироване ще се ползват 18 месеца след влизането в действие на новото законодателство. Правилата за времето за почивки, което включва прибирането на водачите, ще се ползват 20 дни след влизането в действие на законодателните промени. Правилата за връщането на транспортните средства и за достъпа до пазара ще се ползват 18 месеца след влизането им в действие.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР