Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни

...
Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни
Коментари Харесай

Предлагат проявите срещу ромите в Европейския съюз да бъдат обявени за расизъм

Комисията на Европейския парламент по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи разиска през днешния ден чернова на отчет, в който се приканва деянията против ромите в Европейския съюз да бъдат оповестени за расизъм. По информация на 24 часа болшинството от представителите на групите в парламентарната комисия са подкрепили текста.
Резерви към отчета са изразили от групата " Идентичност и народна власт ". Според евродепутатите ситуацията на европейските роми се дължи на самите тях.
Докладчикът Ромео Франц от партията на Зелените е отбелязал, че макар отпусканите от Европейски Съюз средства за ромите, към този момент десетилетия прогрес няма. По неговите думи близо 60 на 100 от европейското общество отхвърля ромите. Същевременно 90 на 100 от ромите не работят, а смъртността измежду децата им е четири пъти по-висока от връстниците им от други публични пластове. Франц прибавя, че отношението към ромите припомня за времената на националсоциализма. С отчета си и съпътстващото предложение за резолюция той упорства Европейският парламент да разгласи дейностите и изявленията против ромите за закононарушения на расова основа. В отчета се предлага отсега нататък Европейски Съюз да прави оценка осъществяването на националните тактики за ромите, както и представители на малцинството да вземат участие в инспекциите.
Еврокомисарят по въпросите на равенството Хелена Дали пък е коментирала, че дискриминирането и бедността са съставките на общественото неодобрение, както се вижда в Съединени американски щати. По нейните думи пандемията от COVID-19 е засегнала в Европа най-вече ромите. В тяхна отбрана се е изказал и изпълнителният шеф на Агенцията на Евросъюза по главните права Майкъл О`Флахърти, съгласно който ситуацията на ромите е неуспех от позиция на правата на индивида. По неговите думи всяко трето ромско семейство няма достъп до централен тръбопровод, а отдалеченото образование не е използвано за това малцинство. По обявени от него данни в шест страни от Европейски Съюз най-малко половината роми декларират, че са били унизени в последната година в родината си, в това число с физически набези, а половината европейци не желаят роми за съседи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР