Комисия в парламента на Швейцария предложи да се отмени забраната ...

Комисия в парламента на Швейцария предложи да се отмени забраната

Швейцария обмисля отпадане на забраната за реекспорт на оръжия за Украйна

Комисия в Народното събрание на Швейцария предложи да се анулира възбраната за реекспорт, която не разрешава създадените от страната муниции да бъдат изпращани от друга страна на Украйна , оповестява " Ройтерс ".

Препоръката беше призната с 14 " за " и 11 " срещу " и ще изисква утвърждение от Народното събрание.

" По-голямата част от комисията счита, че Швейцария би трябвало да даде принос за европейската сигурност, което включва даване на повече помощ на Украйна ", показват от звеното.

Преди това да ѝ разреши да реекспортира швейцарски муниции за Украйна с аргумента, че сходен ход би нарушил нейния неутралитет . Расте обаче натискът Швейцария да преразгледа политиките си, в това число на Световния стопански конгрес в Давос предходната седмица.

Комисията акцентира, че предложенията ѝ не нарушават разпоредбите за неутралитет на Швейцария, така като оръжията ще преминат през друга страна, а не непосредствено в зона на спор.
 Берн отново не разреши на Германия да праща швейцарски муниции на Украйна
Берн отново не разреши на Германия да праща швейцарски муниции на Украйна

Страната се пробва да резервира неутралитет

В началото на войната Швейцария се отклони от обичайна си неутрална позиция и, наложени на Русия поради нахлуването й в Украйна, само че съобщи, че нейният неутралитет не разрешава даване на оръжие в зони на спор.

През април Швейцария задържа доставките на немско оръжие за Украйна , като блокира реекспорта на швейцарски муниции, употребявани за .

Машините " Мардер " на немския производител на оръжие Rheinmetall, употребяват муниции, създадени в Швейцария. Към момента обаче Берн лимитира реекспорта на такива военни материали в зоните на спор.
 Швейцария се причисли към Европейски Съюз в нови наказания против Русия
Швейцария се причисли към Европейски Съюз в нови наказания против Русия

Като мярка е включено и оръжейно ембарго против Русия

Източник: news.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg