Комисия предлага на министъра на културата археологическият обект Тракийски селищен

...
Комисия предлага на министъра на културата археологическият обект Тракийски селищен
Коментари Харесай

Карлово иска национален статут за Златният тракийски град

Комисия предлага на министъра на културата археологическият обект Тракийски селищен център от VІ – V в. прочие Хр. “ до с. Васил Левски, прочут още като Златния град край Карлово да придобие категория на монумент от национално значение. Това предлага комисия, образувана от представители на разнообразни държавни институции под управлението на Национален институт за недвижимо културно завещание /НИНКН/. Комисията ще изготви предложение за установяване на режими – териториален обсег и наставление на археологически обект „ Тракийски селищен център от VІ – V в. прочие Хр. “ до с. Васил Левски, община Карлово.

Обектът се изследва от екип под управлението на шефа на Регионалния архелогически музей в Пловдив доцент доктор Костадин Кисьов. В предходния сезон археолозите откриха значими артефакти, измежду които керемиди с ослепително покритие, така наречен котешко злато, които са покривали храма и резиденцията на тракийския държател на тези земи. Заради това тракийското населено място стана известно като Златния град край Карлово.

Въз основа на направените констатации на терен и извършените разисквания, комисията предлага да бъде предоставена категория „ Национално значение “ на този археологичен обект. С оглед неговата огромна научна и историческа стойност и значение, след привършване на процедурата за смяна на статута, община Карлово ще инициира кандидатстване за европейско финансиране за разработка и социализация на „ Тракийски селищен център от VІ-V в. прочие Хр. “. Това ще способства за бъдещото развиване на обекта като знакова културна и туристическа дестинация както за община Карлово, по този начин и за целия район.

Тракийски селищен център от VІ-V в. прочие Хр. е открит при започване на 90-те години от доцент доктор Костадин Кисьов. Проучвания на обекта стартират през 2005 година. През 2019 и 2020 година, с отпуснати от Община Карлово средства, бяха осъществени теренни и геофизични изследвания, проучване и архитектурна обработка на храмовата сграда и графична реорганизация на постройката.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР