Комисарят за източните провинции в германското федерално правителство обяви днес

...
Комисарят за източните провинции в германското федерално правителство обяви днес
Коментари Харесай

Меркел уволни комисар след непростимия избор в Тюрингия

Комисарят за източните провинции в немското федерално държавно управление разгласи през днешния ден оставката си, откакто беше подложен под напън от канцлера Ангела Меркел, съобщи ДПА.

Напускането на Кристиан Хирте става до момента в който Християндемократическият съюз на Меркел се оправя с последствията от неотдавнашното шоково гласоподаване в дребната провинция Тюрингия. Там министър председателят беше определен с гласовете на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия ".

"Канцлерът Меркел ми сподели, че не мога повече да бъда федерален държавен комисар за източните провинции. По нейно гледище желаех да бъда освободен ", написа Хирте в Туитър.

Комисарят, който е част от министерството на стопанската система и енергетиката с сан на зам.-министър, подкрепя интеграционния развой на петте провинции, измежду които и Тюрингия, които бяха в границите на Германска демократична република до обединяването на Германия през 1990 година Хирте е и зам.-председател на ХДС в Тюрингия.

В сряда провинциалните депутати от десноцентристкия ХДС гласоподаваха дружно с АзГ, с цел да не позволен преизбирането на досегашния ляв министър председател на Тюрингия, без значение от опълчването на централното партийно управление. Така беше прекрачена алената линия за ХДС да не взаимодейства по никакъв метод с антиимигрантската АзГ, упреквана и в потреблението на нацистка реторика.

Източногерманската провинция Тюрингия избра министър председател благодарение на крайнодесните

Хирте поздрави в Туитър новия министър председател на провинцията Томас Кемерих, че е определен като претендент на центъра, без да загатва поддръжката на АзГ и това разгневи съдружните сътрудници на ХДС, показва Асошиейтед прес.

Левоцентристките социалдемократи, които са младши сътрудник в ръководещата коалиция, обявиха, че Хирте не може да остане на поста си.

Канцлерът Меркел назова избора на Кемерих "непростим ". Кемерих, който е от дребната Свободна демократическа партия, разгласи в деня след избирането си, че възнамерява да се отдръпна, само че не е ясно дали ще го направи и дали провинцията ще насрочи нови избори, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР