Комисарят по конкуренцията на ЕС се консултира с държавите членки

...
Комисарят по конкуренцията на ЕС се консултира с държавите членки
Коментари Харесай

ЕК търси начини да отговори на плана на САЩ за зелени субсидии


Комисарят по конкуренцията на Европейски Съюз се съветва с страните членки по отношение на методите за по-нататъшно разхлабване на контрола върху държавната помощ в отговор на неотдавнашните ограничения, въведени в Съединени американски щати като част от програмата за зелени тласъци.

В писмо, изпратено до министрите в петък, еврокомисарят Маргрете Вестагер показва, че " конкурентоспособността на Европа " е изправена пред голям брой провокации, в това число напън да реагира на неотдавнашното законодателство на Съединени американски щати, което, съгласно нея, " рискува да примами някои от нашите бизнеси в Европейски Съюз и пренасяне на вложения в Съединени американски щати ", оповестява " Файненшъл таймс ".

Вестагер има поради Закона за понижаване на инфлацията на Съединени американски щати, който се отнася до дотации и данъчни заеми за зелени технологии и произвеждане.

" За да се противопоставим на този риск, предлагаме промени във краткотрайната рамка за държавна помощ, с цел да помогне на страните и техните компании да подтикват зеления преход, " без да заплашват равните условия на конкуренция ", показва тя.

Нейните забележки идват седмици, откакто ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен писа до 27-те водачи на Европейски Съюз, с цел да им каже, че Комисията възнамерява " да поправя нашите правила за държавна помощ за няколко години, за улеснение на обществените вложения ", до момента в който разпростира проекти за заеми в поддръжка на разноските в целия Съюз.

Вестагер съветва страните членки по отношение на методите за бързо следене на метода, по който държавните управления дават обществени средства на компании, работещи по екологичните цели, избрани от Европейската комисия.

Тя също по този начин пита страните членки по какъв начин считат, че блокът може да откри " баланс " сред " нуждата от даване на спомагателна еластичност ", тъй че фирмите да не виждат нуждата да изоставен Европейски Съюз, само че и да избегнат " нездравословни съревнования за дотации ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР