Комисарят на ЕС по иновации, научни изследвания, култура, образование и

...
Комисарят на ЕС по иновации, научни изследвания, култура, образование и
Коментари Харесай

Еврокомисарят по иновации Мария Габриел пристигна в Бургас за откриването на STEAM център

Комисарят на Европейски Съюз по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша - Мария Габриел икмета на Бургас Димитър Николов откриха дружно нов STEAM кабинет в бургаското главно учебно заведение " Александър Георгиев Коджакафалията ".

„ Това учебно заведение е извънредно интензивно, извънредно пламенно и аз благодаря на комисар Мария Габриел за формалното началство, което указва на това учебно заведение. След компютрите, изкуствения разсъдък и роботите, идващото предизвикателство е Космосът. В тази материя би трябвало да влязат знаещи, готови деца, стимулирани. Няма значение от кое крайче на света, няма значение на кой континент са. Там се влиза с извънредно съществени познания, тъй като те са многопластови. Може би тук е моментът да запалителен децата, тъй като след 10 години това ще бъде една дейна действителност на нашето всекидневие и колкото повече български деца бъдат ангажирани към тази материя, толкоз повече нашата дребна нация ще бъде значима в огромното пространство на конкуренция и в партньорство с огромните народи “, сподели при откриването на центъра Димитър Николов.

На събитието децата показаха своите досегашни планове в региона на STEM (наука, технологии, инженеринг и математика), с които завоюваха редица национални и интернационалните състезания.

Създаването на учебния STEM център е осъществено по национална стратегия „ Изграждане на учебна STEM среда “. Иновативното пространство дава опция за пробна и практическа работа в региона на естествените науки, роботиката и програмирането, обединени под шапката на новия предмет „ Космически проучвания “, който екипът на учебното заведение създава в съдействие с английския клон на Европейското бюро за галактически просветителни запаси (ESERO) и с подготвителния лагер на NASA в Измир, Турция, в който през лятото участваха учениците от 6. клас.

Мария Габриел показа новия план „ Зелени пирати “, отдаден на опазването на околната среда от замърсяване с микропластмаса. В плана, който е част от самодейността „ Хоризонт “ на Европейския съюз и се координира от Аерокосмически център на Федерална република Германия, от българска страна вземат участие специалисти от БСУ, проф. доктор Севдалина Турманова – експерт по полимери от университета „ Проф. доктор Асен Златаров “ и началник на районното посланичество на Българска академия на науките в Бургас, Институтът по океанология към Българска академия на науките, възпитаници от ПГРЕ „ Г. С. Раковски “ и ОУ „ Александър Георгиев-Коджакафалията “.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР