Коментарът й идва на фона на категоричната позиция на Анкара,

...
Коментарът й идва на фона на категоричната позиция на Анкара,
Коментари Харесай

Швеция - готова да изпълни исканията на Турция по пътя към НАТО

Коментарът й идва на фона на безапелационната позиция на Анкара, която съобщи, че ще спре Швеция и Финландия по пътя им към военния алианс, в случай че двете страни не изпълнят настояванията на Турция за битка с тероризма.

Външните министри на Турция, Швеция и Финландия подписаха на 28 юни в границите на срещата на върха на НАТО в Мадрид меморандум за унищожаване на пречките пред присъединението на скандинавските страни към алианса. Документът планува съдействие с Анкара в битката против тероризма, по-специално Кюрдската работническа партия (ПКК), нейните разклонения и ФЕТО, които Турция счита за терористични организации.

Швеция и Финландия подадоха молба за присъединение към НАТО на 18 май поради страховете от съветска експанзия. Кандидатурите им пристигнаха на фона на вилнеещата в Украйна война след нашествието на Кремъл на 24 февруари.

Москва заплаши с отговор, в случай че присъединението стане факт, само че с цел да бъдат признати двете страни в Алианса, само че с цел да стане факт това, всички страни в пакта трябваше да бъдат “за”. Турция беше спънка в продължение на седмици.

Присъединяването на Швеция и Финландия е най-голямото разширение на Алианса от години.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР