Коментарът им идва на фона на последните данни на Националния

...
Коментарът им идва на фона на последните данни на Националния
Коментари Харесай

Икономисти успокояват: В края на годината инфлацията може да се забави леко

Коментарът им идва на фона на последните данни на Националния статистически институт за рекордна годишна инфлация от 17%.

Според Георги Вулджев инфлационните трендове и факторите, които предизвикват високата инфлация са налице и най-вероятно тя ще продължи да е надълбоко двуцифрена до края на зимата.

Мика Зайкова съобщи, че това, което предизвиква инфлацията е войната в Украйна, която разделя света на две и която ни отделя от суровинния източник, а точно Русия.

“Не става дума единствено за газ и нефт, само че и за метали, зърно и доста други неща. Светът влиза в криза и инфлацията ще се форсира, а няма да намалява”, счита обаче Зайкова.

По отношение на пенсиите, Мика Зайкова сподели, че сега пенсионният фонд е в бездънен недостиг от 4 милиарда лв. и това не става единствено с повдигане на осигурителни вноски. Според нея, растежът на приходите на работещите е доста невисок - 7,7 на 100 и при липса на вложения надали ще стане доста по-висок.

Щерьо Ножаров от БСК уточни, че инфлацията ще остане на сегашните равнища като на годишна база ще е някъде към 15%. Според него всички парични ограничения, които бяха подхванати в Съединени американски щати и в Европейски Съюз за изстудяване на инфлацията ще дадат резултат в стокообмена.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР