Коментар за злополучния ремонт на жълтите павета в столицата на

...
Коментар за злополучния ремонт на жълтите павета в столицата на
Коментари Харесай

Проф. Вили Лилков: За срамотиите е ремонтът на жълтите павета*

Коментар за злощастния ремонт на жълтите павета в столицата на Той е някогашен общински консултант и народен представител от ДСБ, учител в МГУ и създател на няколко документални книги за тоталитарното ни минало, обвързвано с Държавна сигурност.

„ За срамотите “, споделяше дядо ми като види мърлява работа! Това си и помислих, като виждам ремонта на жълтите павета.

Абе хора, при започване на 20-ти век жълтите павета са ги редили „ трънските майстори “.

Па вземете и прочетете, по какъв начин са го правили, какви материали са употребили, а в случай че и по техните предписания не го докарате – за нищо не ставате! Затова ще ви оказа помощ – архивите за жълтите павета са на „ Московска “ – на 300 м. от Общината. Прочетете ги: „ За нареждането на 12 600 кв.м. жълти павета са употребявани 400 тона циментъ, 45 тона катранъ, 24 тона смола, 600 кубика чакълъ и 1400 кубика песък “. Описано е и по какъв начин се поставят те на бетонова, на калдаръмена или на пясъчна подложка; с какви чукове и лопатки се работи; какви пясъци се ползват; кой да е чакълът; по какъв начин се прави сместа за фугите; защо им са циментът, катранът и смолата; на какви стадии се залива; че и картинки „ на ръка “ са нарисувани за „ неуките “ майстори.

Да напомня на общината, че жълтите павета „ работят “ към този момент повече от 115 години,

а по първична оценка годността им е 60 – 70 години и всяка година по 0,3% от тях би трябвало да се подменят, а нито едно ново паве няма, в противен случай, площта им от ден на ден понижава! „ Кел изгода “, че ги обявихме за културна полезност от 2016 година!

И още нещо, през 1909 година шест месеца кметът на София не изплаща работата на Българско индустриално керамчино сдружение „ Изида “, което съвършено си е свършило работата по полагането на жълти павета и знаете ли за какво – тъй като не са си платили Държавните и Общинските налозите и на 15 декември с.г. им дава петдневен период да го сторят и тогава да си чакат парите!

*Заглавието е на редактора
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР