Коментар за френското издание Le Monde на Жан-Пиер Филиу -

...
Коментар за френското издание Le Monde на Жан-Пиер Филиу -
Коментари Харесай

Тръмп , Йерусалим и Ислямът

Коментар за френското издание " Le Monde " на Жан-Пиер Филиу - професор по история на Близкия изток в Парижкия институт по политически проучвания.

Провокацията на Тръмп в допълнение ще ислямизира палестинския въпрос, светът ще се възползва повече от всеки път от представянето си в народен мащаб.

Тръмп без подозрение не е наясно, че възражда една доста остаряла империалистическа традиция да се ислямизира палестинския въпрос, с цел да избегне от националното измерение. Неговите прародители вписаха Йерусалим в вероятността на помиряване сред израелския и палестинския шовинизъм, всеки от които претендира да направи Йерусалим столица на съответната страна. В обръщението си за признаването на Йерусалим като столица на Израел, в противен случай, Тръмп отхвърля националния блян на палестинците към Светия град, просто изложени в главните правила на свободата на поклонение: " Йерусалим е и би трябвало да остане през днешния ден място, където юдеите се молят на Стената на рева, където християните следват кръстоносните места, а мюсюлманите се събират в джамията Ал-Акса.

Прецедентът великия мюфтия:

Много е значимо, че нито един път в речта си от 6 декември, Тръмп използва думата " арабски " или като съществително, или като прилагателно. Той употребява термина " палестинци " единствено веднъж, и то в едно заклинателно изречение: " Искаме съгласие/ договорка - " Great deal " в оригинала - което да е доста удобно за израелците и доста удобно за палестинците ". От друга страна, свободата на поклонението в Йерусалим ознаменува използването му в самия Израел: " в продължение на седем минали десетилетия израелския народ построи страна, където Евреи, Мюсюлмани и Християни, както и почитателите на други вери, са свободни да живеят живота си и своята религия ". Израелците са показани, значи, като разнородни и уважавани,там където Палестинците, дори не и араби, са главно единствено мюсюлмани привързани към Ал-Акса.

Един също редуктивен метод, учреден на отричането на националните права на палестинския народ в Йерусалим може единствено да подхрани в подмяна палестинската поляризация в третото най-свято място на исляма. Преди 100 години Декларацията от Балфур, първата победа на ционисткото придвижване, подсигурява поддръжката на Лондон, за основаване на " народен дом на еврейския народ " в Палестина. Думата " арабски " там също отсъстваше, в интерес на единственото одобряване на " гражданските и религиозни права на нееврейските общности ". Национални права само единствено за " еврейския народ ", независимост на богослуженията и администрацията на " нееврейските общности ", обречени да не станат народ. Тръмп върна дипломацията в Близкия изток 100 години обратно.

Но декларациите, въпреки и имперски, тъкмо не могат да изтрият действителността на народите. Британците, чийто мандат над Палестина е приет от Лигата на нациите през 1920, към този момент имаха в ционисткото управлението напълно координационен център, избран за администриране на Yishuv, или установяването на евреите в Палестина. За да се унищожи арабската взаимност на Палестинските " ислямо-християнски комитети ", Лондон реши да назначи през 1921 година един " Велик мюфтия на Йерусалим ", Титла без казус, и да го сложи отпред на един " Висш ислямски съвет ". Следователно Англия бе избрала да ислямизира палестинския въпрос, в сравнение с да признава легитимността на арабския шовинизъм - пагубен избор за бъдещето на Палестина и нейното разнообразно население.

Голям подарък за ДАЕШ:

Първият ми престой в Йерусалим датира от 1980 година,а най-скорошният от последния март по покана на Еврейския университет. По време на постоянните ми визити можех да следя методичния прогрес на израелската колонизация в окупираната територия от 1967 година насам в Източен Йерусалим. Палестинците в тази област обаче, носещи специфичен документ за идентичност в Йерусалим, не престават да бъдат там на половина повече от израелците (повече от 300 000 къмто 200 000 души). Аз изгубих броя на вечерите си в Западния бряг, с цел да мечтателствам дружно с палестинците светлините на Йерусалим, толкоз покрай тях и въпреки всичко толкоз неосъществим. Йерусалим се намира в сърцето на тяхната национална еднаквост, надалеч оттатък тяхната обвързаност като мюсюлмани в Ал-Акса, и християни в Божи гроб.

Провокацията на Тръмп обезсилва легитимността на администрацията му да работи в интерес на мир сред израелци и палестинци. Тя съставлява прелестна полза за екстремистите от всички страни, които желаят да маскират спора сред два национализма в неизкупима религиозна война. Такава извратена ислямизация не е просто тежък удар нанесен на палестинските националисти, както и на Йордания и Египет подписали кротичък контракт с Израел. Тя удря с цялостна мощ също мирния лагер в Израел, към този момент изправен пред повишаването на многочислените заселници. Той също по този начин подкопава позицията на източните християни на родната им земя. Тръмп най-сетне предлага непредвиден подарък на Даеш, които, отстъпвайки на толкоз доста фронтове, ще могат да възобновят своята агитация и привличане в името на хипотетичната отбрана на святото място на исляма.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР