Коментар на Ноа Смит за Bloomberg Търговските войни са нещо

...
Коментар на Ноа Смит за Bloomberg Търговските войни са нещо
Коментари Харесай

С търговските мита Тръмп сам си нанася рани

Коментар на Ноа Смит за Bloomberg

" Търговските войни са нещо положително и е елементарно да бъдат извоювани ", написа неотдавна американският президент Доналд Тръмп в Twitter. Под въпрос е обаче дали препоръчаните от него мита (25% върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий) ще провокират война или са акт на другарски огън.

Митата като цяло не са подобаващ метод да се подтиква вътрешната промишленост. Те окуражават американските производители да се скрият зад протекционистичната политика на локалния пазар, вместо да мислят способи да пробият измежду международната конкуренция. Принуждаването на американските консуматори да употребяват локалните артикули може да докара до по-ниско качество на американските стомана и алуминий. Съществува и заплахата металите да нарастнат, което доста повече ще навреди на щатските производители, в сравнение с да им помогне. Най-голям удар ще бъде това за строителната промишленост.

Ще повлияе отрицателно и на американския експорт. Съединени американски щати изнася доста артикули, употребяващи стомана - самолети, коли, фабричен машини и други В доста други се употребява алуминий. И въпреки 70% от създавания в Съединени американски щати да се използва на локалния пазар, такса върху вноса ще разреши на американските производители да вдигнат цените за компании като Boeing, General Motors, Whirlpool. От Harley-Davidson и Caterpillar към този момент оповестиха, че високите мита ще ги слагат в неизгодна позиция на световния пазар.

И по този начин проектите на Тръмп да отбрани една промишленост в действителност ще навредят на други. Което опонира на обещанията му за изцяло възобновление на производството.

Защитниците на митата настояват, че стоманата и алуминият са значими за националната сигурност и по тази причина би трябвало да бъдат " предпазени " даже с цената на други браншове. Но истината е, че армията също ще пострада от високите цени на металите поради производството на танкове, изтребители, оръжия и екипировка.

Нито пък цените ще доведат до основаването на нови работни места. Причината - технологиите. Благодарение на тях и автоматизирането на процеси, просто към този момент не са нужни толкоз доста чиновници. Даже е допустимо да се стигне до съкращения в другите промишлености, на които митата ще окажат отрицателно въздействие.

Заради всичко това митата на Тръмп наподобяват на рани, които той самичък си нанася. А би могъл да направи по-смислени неща. Например да предложи ограничения за увеличение на експорта. Причината американското произвеждане на метали да не се е разраснало не е евтиният импорт, а фактът, че самият пазар в Съединени американски щати не бележи напредък.

Към момента Тръмп като че ли се интересува повече от комерсиалните войни поради самите тях, а не за да помогне на американските компании. Митата може да накарат него и почитателите му да се усещат по-добре, само че ще изпразнят повече американски джобове, в сравнение с ще изпълнят.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР