Коментар на Джулиан Лий за BloombergОрганизацията на страните износителки на

...
Коментар на Джулиан Лий за BloombergОрганизацията на страните износителки на
Коментари Харесай

Цената на петрола се определя от трима мъже

Коментар на Джулиан Лий за Bloomberg

Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) изгуби контрола над петролния пазар. Ако въобще в миналото е имала подобен. Действията на трима мъже - американският президент Доналд Тръмп, съветският президент Владимир Путин и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман - ще дефинират цената през 2019 година и по-късно. Но, несъмнено, те желаят разнообразни неща.

Докато ОПЕК се затруднява да откри обща цел, Съединени американски щати, Русия и Саудитска Арабия преобладават международните доставки. Заедно, те създават повече от 15 членки на ОПЕК. И трите страни добиват в рекордни размери и е допустимо да покачат предлагането следващата година.

След като Саудитска Арабия и Русия усилиха производството, същото направиха и Щатите. Ръстовете, наред със глобите на Тръмп против купувачите на ирански нефт, прекатурнаха пазара - страховете от дефицит се трансфораха в опасения за пренасищане.

Цените на " черното злато " се насочиха надолу и Саудитска Арабия съобщи, че ще понижи износа с 500 000 барела дневно. Получи ответни реакции от Путин и Тръмп.

Бин Салман се нуждае от петролни доходи, с цел да реализира проектите си за промяна на страната... и да избегне възраженията на тези, които ще пострадат в процеса. Според прогнозите на Международния валутен фонд на кралството ще му би трябвало цена на петрола от 73,3 $ на барел идната година, с цел да балансира фискалния си бюджет.

Престолонаследникът ще се изправи и пред провокации от страна на Путин и Тръмп. Руският президент не демонстрира необикновен възторг още веднъж да лимитира производството. Бюджетът му в този момент е по-малко подвластен от цените на петрола, в сравнение с беше, когато Русия се причисли към напъните на ОПЕК да балансира пазара през 2016 година

Путин може и да реши, че поддържането на усъвършенстваните му връзки с бин Салман си коства дребна жертва. Но пък и сподели, че цена към 70 $ за барел го устройва " изцяло ".

Опозицията от Тръмп ще бъде - естествено - доста по-шумна. Тя идва в миг, в който той и Салман се пробват да укрепят политическите си връзки, до момента в който американски сенатори обмислят по-тежки наказания против Саудитска Арабия след случая с убития проверяващ публицист Джамал Хашоги.

Още по-голяма опасност са проектите на Америка да усили доста добива. Според данни на американското енергийно министерство той може да доближи 12 млн. барела дневно до април.

Саудитска Арабия ще би трябвало да рискува да си навлече гнева на Тръмп, безразличието на Путин и взрив в американската промишленост, в случай че желае да наложи своя баланс на петролния пазар през 2019 година

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР