Коментар на Адриан Николов от Института за пазарна икономикаВъпреки безпрецедентната

...
Коментар на Адриан Николов от Института за пазарна икономикаВъпреки безпрецедентната
Коментари Харесай

Прекрасният нов интернет

Коментар на Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система

Въпреки невижданата акция, извършена онлайн и офлайн от необятна и несвойствена коалиция, Европейският парламент одобри новата си инструкция за отбрана на авторските права в интернет. Независимо от декларираното благородно желание да поддържат напъните на създателите и публицистите, евродепутатите демонстрираха, че или не схващат – или не се интересуват - от това по какъв начин работи свободният Интернет, или са склонни да пожертват един от най-ценните запаси на актуалното общество в името на битката си с вятърните мелници, нормално наричани „ Интернет колоси “.

Вече много се изписа към наличието на противоречивите регулации и по тази причина ще се спрем на евентуално най-вредните с няколко фрази. Тъй нареченият „ налог линк “ допуска лицензиране на всякаква част от препубликуван материал, без значение от неговото наличие и каузи от оригинала, който съставлява тя. Другото ново ограничаване изисква платформите за шерване на наличие да филтрират автоматизирано това, което се разгласява в тях, с цел да се заобикалят евентуални нарушавания на авторско право. Тези две привидно почтени ограничения обаче водят след себе си редица рискови последици , а точно:

1) Сив, вместо пъстър интернет. Свикнали сме наличието, което намираме в обществените мрежи, търсачките и агрегаторите да е съпроводено със фотоси, встъпление, мултимедия. Новите европейски правила обаче изискват въпросните обществени мрежи, търсачки и агрегатори да лицензират и заплащат за тези хубости, като се изключи самите линкове и „ няколко думи “, които разказват тяхното наличие. Предположението, че интернет компаниите ще се преценяват с това ограничаване обаче е много наивно, даже и единствено поради голямото изпитание да търсят и управляват заплащанията на притежателите на авторско право. По тази причина спазването на „ налог линк “ е в положение да върне Интернет две десетилетия обратно, когато световната мрежа беше формирана най-вече от текстови линкове.

2) По-малко трафик за създателите и медиите. Парадоксално, само че ограниченията, които целят растеж на приходите на медиите и създателите, най-вероятно ще доведат до техния спад. Причина за това е, че през днешния ден съвсем целият им трафик идва от търсачки и обществени мрежи (колко от вас ревизират ръчно новинарски уеб сайтове?), само че новият, сив интернет ще направи наличието им доста по-малко привлекателно. Освен в случай че не открият нов, много по-семпъл и ефикасен метод да се популяризират единствено с думи, то най-вероятно трафикът им ще намалее.

3) Затваряне на пазара. Дори и да допуснем, че обществените мрежи и търсачките се съобразят с регулацията и решат да заплащат лицензи за фотоси и текстове, по-дълги от „ няколко думи “, то това ще има противоположния на стремежи резултат. Ясно декларираното желание на Европейски Съюз е битка с интернет-гигантитеи протекция на нововъведенията в областта на технологиите; затова, ревизираният вид на новите правила, признат в сряда от Екологичен потенциал, допуска изключения за микро- и дребни платформи и агрегатори. Това, което те не вземат поради, е, че всяка платформа, която опита да оспори позициите на Фейсбук или Гугъл, би трябвало да порасне до колосални размери, и надлежно ще попадне под ударите на новите регулации доста преди даже да се приближи до актуалните водачи, оставяйки на пазара единствено тези компании, които и през днешния ден са в положение да заплащат „ налог линк “ (дори и да оставим настрани проблемите с определянето какво е „ дребна компания “ в Интернет, където стартъпи с десетина чиновници могат да имат милиони потребители). В същата посока работи и условието за автоматизирано пречистване на наличието, защото съобразяването с него е по джоба единствено на най-богатите онлайн компании.

4) Прекомерна цензура. Изискването за автоматизирано пречистване на наличието още веднъж показва слабото познание на европейските институции за метода, по който действа интернет. Изграждането на работещи филтри е доста скъпо – подобаващ образец тук е YouTube, построяването на чиято система коства 60 милиона $ без поддръжката и управлява единствено дребна част от наличието, което допуска новата регулация. Въпреки това прилаганите през днешния ден филтри постоянно позволяват неточности и блокират наличие, което не нарушава авторски права; колкото по-евтини и рудиментарни филтри се постанова на компаниите да ползват, толкоз по-рестриктивни и неточни ще са те. Прецедентът за законодателно условие за пречистване на наличие отваря и вратата за въвеждане на все по-тежки ограничавания и целенасочена цензура в бъдеще („ Великият китайски файъруол “ дава добър образец по какъв начин това би могло да наподобява това). Регулацията допуска и основаване на механизми за докладване на непозволено филтрирано наличие, ръководени от хора, а не от логаритми. Предвид колосалните размери наличие, което се споделя ежеминутно в интернет, поддържането на такива екипи най-вероятно ще е още по-скъпо от автоматизираните филтри.

5) Ефекти отвън Европейски Съюз. Интернет не може да бъде затворен в границите на държавните граници; затова новите правила въздействат и на консуматори по целия свят, които нямат либерален надзор върху европейските управляващи (освен в случай че обществените мрежи и агрегаторите не поддържат по две версии – една за Европейски Съюз, една за останалия свят). Както видяхме с въвеждането на новия правилник за отбрана на персоналните данни обаче, доста компании най-вероятно просто ще престанат да работят в Европа, в сравнение с да се преценяват с гореописаните условия или да оскъпят услугите си за европейски консуматори.

Положителното развиване сред двете разисквания на директивата в Европейския парламент е осъзнаването, че енциклопедичните планове (Wikipedia, например) и платформите за шерване на програмен продукт с отворен код (като Github) би трябвало да бъдат изключени от условията ѝ в полза на свободното шерване на информация без лиценз и авторски права. Въпреки това, предвид на горните терзания, споделяни от експерти и деятели от целия набор, с поддръжката си за регулациите Екологичен потенциал показва, че или не схваща (и не се интересува) от полезността на свободния интернет, или е податлив да го пожертва под лобистки напън и подправени „ положителни планове “.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР